Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

«Τσουρούφλισαν» τους αγρότες


«Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι…» οι αγρότες- μέλη της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, οι οποίοι είτε δεν θα πάρουν ούτε ευρώ από την πρώτη επιστροφή ΦΠΑ για το έτος 2014, είτε στην καλύτερη περίπτωση θα την πάρουν ψαλιδισμένη.

Χθες η Ομάδα Παραγωγών στην Αμαλιάδα έλαβε από την ΔΟΥ την πρώτη υποβολή επιστροφής ΦΠΑ αγροτών ειδικού καθεστώτος για το έτος 2014 και βρέθηκε πραγματικά προ εκπλήξεως, αφού όπως όλα δείχνουν τα χρωστούμενα των αγροτών είναι πολλά και οι παρακρατήσεις ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.



Τα κράτησε η Εφορία

Συνολικά πρέπει να καταβληθούν χρήματα σε 240 αγρότες και η Ομάδα Παραγωγών έπρεπε να παραλάβει το χρηματικό ποσό των 60.000 ευρώ περίπου. Αντ’ αυτού όμως έλαβε χρηματικό ποσό που αγγίζει τις 30.000 ευρώ, για να το διανείμει σε 140 αγρότες!

Τα υπόλοιπα χρήματα παρακρατήθηκαν από την Εφορία, γιατί οι 100 αγρότες που δεν θα πληρωθούν καθόλου τώρα έχουν οφειλές (σε ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, Εφορία κλπ.), κατά συνέπεια θα καλυφθούν οι οφειλές τους από τα συγκεκριμένα χρήματα.

Ακόμη και τα χρήματα που δόθηκαν όμως για τους υπόλοιπους 140 αγρότες, ήταν και αυτά ‘κουτσουρεμένα’, γιατί και σε αυτές τις περιπτώσεις υπήρχαν οφειλές, μικρότερες όμως, κατά συνέπεια παρακρατήθηκαν μικρότερα ποσά και τα υπόλοιπα χρήματα καταβλήθηκαν στους αγρότες.



Και προσαύξηση 1 λεπτό!

Είναι τόσο μεγάλος ο ζήλος άλλωστε για την παρακράτηση των οφειλών που σε μία περίπτωση αγρότη το χαρτί για να τυπωθεί το γραμμάτιο είσπραξης μάλλον κόστισε περισσότερο από την ίδια την οφειλή. Και αυτό γιατί ο αγρότης είχε οφειλή που ανερχόταν στο ‘εξωφρενικό’ ποσό των 7 λεπτών και η Εφορία του έβαλε και προσαύξηση ενός λεπτού, κατά συνέπεια του παρακρατήθηκε το ποσό των 8 λεπτών!

Με δεδομένο ότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και για να μην βρεθούν προ εκπλήξεως οι αγρότες, η Ομάδα Παραγωγών καλεί όλους τους παραγωγούς να περάσουν από τα γραφεία της στην Αμαλιάδα.

«Επειδή υπάρχουν οφειλές που λήγουν στις 30 Ιουνίου και επειδή η ΔΟΥ έχει παρακρατήσει προκαταβολικά από τους παραγωγούς, τους καλούμε να περάσουν από την Ομάδα για να μην γίνει μπέρδεμα και πληρώσουν δύο φορές τις οφειλές» ανέφερε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών κ. Χρήστος Βαλιανάτος.



Στο περίμενε για το 2013

Στο μεταξύ, σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα της επιστροφής ΦΠΑ έτους 2013 για όσους αγρότες βρίσκονται σε επανέλεγχο, αφού παρά τις διαβεβαιώσεις της πρώην προϊσταμένης της ΔΟΥ Πύργου δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία στα τέλη Μαΐου. Με δεδομένο ότι ανέλαβε νέα προϊσταμένη στη ΔΥΟ Πύργου η κα Ρουμπίνη Στυλιανοπούλου, ο κ. Βαλιανάτος της εύχεται καλή επιτυχία στο έργο της και την εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα σκύψει πάνω από το πρόβλημα και θα υπάρξει σύντομα αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου