Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Σε απόγνωση οι παραγωγοί για τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος


Την ώρα που η καλλιέργεια της σταφίδας «κινείται» μέσα σε ένα ομιχλώδες τοπίο όσον αφορά κυρίως τις ενισχύσεις, η βιομηχανική τομάτα κάνει σταθερά βήματα σε μία πορεία που δεν είναι αρνητική.

Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ΚΑΠ που θα τεθεί σε ισχύ από φέτος για το επί πολλά χρόνια εξαγώγιμο προϊόν  και βασικό παράγοντα της οικονομίας των νομών της Πελοποννήσου και της Ηλείας οδηγούν την συγκεκριμένη καλλιέργεια σε πτωτική πορεία.

Η μείωση της ενίσχυσης κατά 45% τουλάχιστον οδηγεί σε συρρίκνωση του εισοδήματος των αγροτών ενώ πολλοί είναι εκείνοι που λένε πως πλέον ούτε τα έξοδά τους δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν.

«Αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει το τι ακριβώς θα γίνει με το θέμα της επιδότησης της σταφίδας η μέχρι σήμερα φημολογούμενη μείωση κατά 45% αποτελεί σοβαρό πλήγμα στην καλλιέργεια. Εμείς ως Ένωση μέσω της ΣΚΟΣ έχουμε κινηθεί και έχουμε θέση υπόψιν του Υπουργού ότι δεν θα πρέπει η στρεμματική ενίσχυση να συρρικνωθεί σε τόσο μεγάλο ποσοστό», τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Ηλείας - Ολυμπίας κ. Γεράσιμος Καλλιμώρος.

Ούτε τα έξοδα

Την έντονη αντίδραση των παραγωγών σταφίδας έχει προκαλέσει το γεγονός πως η νέα ΚΑΠ προβλέπει μείωση των ενισχύσεων πάνω από 45%, ενώ δεν έχει γίνει σαφές αν αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή άμεσα ή σταδιακά σε βάθος πενταετίας.

«Δεν θα βγάζουμε ούτε τα έξοδά μας. Το κόστος της καλλιέργειας της σταφίδας είναι αρκετά υψηλό και η μείωση της επιδότησής μας περιορίζει κατά πολύ την δυνατότητα να αντεπεξέλθουμε στα έξοδά της», τονίζει ο κ. Δημήτρης Δημητρουλόπουλος παραγωγός από την Βροχίτσα.

«Είναι καταστροφή αν η μείωση φθάσει στα επίπεδα αυτά. Δεν θα μπορούμε να αγοράσουμε λιπάσματα και φυτοφάρμακα που απαιτείται μία αρκετά μεγάλη δαπάνη. Σε συνδυασμό με την χαμηλή τιμή δεν θα μπορούμε να τα φέρουμε σε πέρας και να επιβιώσουμε», υποστηρίζει ο κ. Χρήστος Σταυρόπουλος από το Σόπι.

Βιομηχανική τομάτα

Για την καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας φαίνεται πως  φέτος θα είναι καλύτερη χρονιά από ότι πέρυσι αφού ήδη έχουν αυξηθεί κατά 9.000 τα στρέμματα που διατίθενται για το συγκεκριμένο προϊόν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι φέτος τα δύο εργοστάσια του νομού που βρίσκονται σε Γαστούνη (ΕΛΑΪΣ) και Σαβάλια  (ΚΥΚΝΟΣ) αύξησαν τους τόνους που θα πάρουν.

«Το γεγονός ότι από την βιομηχανική τομάτα υπάρχει ένα σταθερό εισόδημα, οδήγησε τα δύο εργοστάσια να αυξήσουν την ποσότητα που θα πάρουν φέτος με άμεση συνέπεια να αυξηθούν και στρέμματα της καλλιέργειας. Η συνδεδεμένη ενίσχυση είναι 19 ευρώ το στρέμμα και αποτελεί σχετικά ικανοποιητική τιμή», επεσήμανε ο κ Χρήστος Βαλλιανάτος πρόεδρος της Ο.Π. Βιομηχανικής Τομάτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου