Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

ΗΛΕΙΑ Τέσσερις μήνες στο περίμενε… οι κάτοικοι στην Ανάληψη


Τέσσερις μήνες συμπληρώθηκαν από τη στιγμή που ο οικισμός της Ανάληψης του δήμου Ήλιδας έπαψε να είναι ίδιος, από τη στιγμή που ένα τμήμα του «βυθίστηκε» σαν χάρτινος πύργος και η καθημερινότητα των ανθρώπων άλλαξε ριζικά.

Τέσσερις μήνες και οι κάτοικοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο περίμενε, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό για να επουλωθούν οι πληγές και ταυτόχρονα να θωρακιστεί το χωριό για τον ερχόμενο χειμώνα.

Η περιβόητη γεωτεχνική μελέτη βρίσκεται ακόμη στο… δρόμο, το κόστος για το απαιτούμενο έργο θα αγγίξει το 1,5 εκ ευρώ και ουδείς έχει πει στους κατοίκους εάν και πότε θα ξεκινήσουν οι απαιτούμενες εργασίες, τι μέλλει γενέσθαι μέχρι τότε και κατά πόσο ασφαλείς είναι όσοι διαμένουν στα σπίτια τους.

Καταγγέλλει στασιμότητα

Όπως καταγγέλλει ο τοπικός σύμβουλος κ. Βαγγέλης Παλυβός, οι κάτοικοι ξεχειλίζουν από αγανάκτηση, καθώς διαπιστώνουν στασιμότητα στο όλο θέμα, ενώ πολλοί είναι αυτοί που αμφιβάλουν εάν θα βρεθούν τα χρήματα για να προχωρήσει το έργο, την ίδια στιγμή που το χωριό είναι κομμένο στα δύο, αφού ο κεντρικός δρόμος με τις δύο κατοικίες έχουν βυθίσει από τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Η γεωτεχνική μελέτη παραδόθηκε πριν από 15 ημέρες στο Δήμαρχο, ωστόσο ο ίδιος ζήτησε να υπάρξει μία τροποποίηση και να καλυφθεί μία μεγαλύτερη έκταση κατά μήκος της παρέμβασης ώστε να προστατευθούν οι κατοικίες, γι’ αυτό και επέστρεψε για να διορθωθεί. Ο κ. Παντελόπουλος μου είπε ότι αύριο (σημ. σήμερα) θα είναι έτοιμη και ενώ αρχικά μου είχε πει ότι το κόστος του έργου θα αγγίξει τα 2,5 εκ. ευρώ, τώρα μου είπε ότι θα αγγίξει το 1,5 εκ. ευρώ, που για εμένα δεν είναι μεγάλο και μπορεί να βρεθεί. Ωστόσο, δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα προχωρήσει το έργο και θα περιμένουμε το χειμώνα για να φύγουν και τα υπόλοιπα σπίτια» υπογράμμισε ο κ. Παλυβός.

Η συγκεκριμένη μελέτη προβλέπει πασσαλοτοιχία με τσιμεντοενέσεις σε βάθος 12 μέτρων.



«Δριμύ κατηγορώ»

«Περιμέναμε κάποιες ενέργειες, κάποιες απαντήσεις, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Αντ’ αυτού, απ’ ότι με πληροφόρησαν οι κάτοικοι, γιατί εγώ απουσίαζα, την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκαν το χωριό δύο κυρίες από τις τεχνικές υπηρεσίες και είπαν ότι κινδυνεύουν και κάποια άλλα σπίτια, προκαλώντας πανικό. Ουσιαστικά τρομοκράτησαν τον κόσμο και τίποτα περισσότερο. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση που θα βρεθούν τα χρήματα για το έργο. Και την ίδια στιγμή πετάνε αλλού άσκοπα τα χρήματα σε πανηγύρια και γιορτές, ενώ δεν είχαν από 1.000 ευρώ να ενισχύσουν τις δύο οικογένειες που έχασαν τα σπίτια τους. Την ημέρα που έγινε το ρήγμα δεν εμφανίστηκε κανείς και το επόμενο βράδυ πήγαν σε τραπέζι. Μέχρι και αντιδήμαρχος ήρθε και δήλωνε άγνοια για το ρήγμα! Δεν ρίχνουμε ευθύνες στο Δήμαρχος, ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη, αλλά δεν είναι δυνατόν να είναι στην αβεβαιότητα ένα ολόκληρο χωριό» τόνισε ο κ. Παλυβός.

Αυτή τη στιγμή το χωριό είναι κομμένο στα δύο, οι κάτοικοι διαμαρτύρονται γιατί δεν μπορούν να περάσουν με τα τρακτέρ τους τα γεωργικά εφόδια για να πάνε στα χωράφια τους, ενώ δεν υπάρχει δίοδος ούτε για βυτίο και οι κάτοικοι τρέμουν στο ενδεχόμενο να γεμίσει κάποιος βόθρος, γιατί μετά θα γεμίσει λύματα όλο το χωριό.

Οι δύο οικογένειες που ξεσπιτώθηκαν παραμένουν σε συγγενικά σπίτια, αφού η μία δεν δικαιούται λυόμενο επειδή διαθέτει μία παλιά γκαρσονιέρα στην Αμαλιάδα, ενώ η δεύτερη απέκτησε λυόμενο αλλά δεν μπορεί να το κατοικήσει ακόμη αφού δεν έχει ρεύμα!

Και οι κάτοικοι, ακόμη περιμένουν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου