Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Χάνουν τα δικαιώματα που τους μεταβιβάστηκαν το 2014


Νέοι Αγρότες που μπήκαν πέρυσι στο πρόγραµµα για πρώτη φορά και έλαβαν δικαιώµατα από μεταβίβαση, τα χάνουν, βάσει της σχετικής απόφασης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αφορά γονείς που μεταβίβασαν στα παιδιά τους τα χωράφια τους και τα περσινά τους δικαιώματα για το σύνολο της περιουσίας τους με τη χρήση της φόρμας (εντύπου) 6 που αναφέρεται στη μεταβίβαση με μίσθωση έκτασης και δικαιωμάτων.

Τα δικαιώματα καταλήγουν στο Εθνικό Απόθεµα, δεδοµένου ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ ουσιαστικά δεν αναγνωρίζει τις συγκεκριμένες πράξεις. Το πρόβλημα αφορά χιλιάδες νέους που εντάχθηκαν στη δεύτερη πρόσκληση του Μέτρου 1.1.2 και χάνουν τη στρεμματική ενίσχυση του 2014, όπως την χάνουν και αυτοί που τους μεταβίβασαν τα χωράφια. Τώρα περιμένουν τα δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα που σίγουρα θα τους δώσουν πολύ λιγότερα χρήματα.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποστηρίζει ότι δεν χάνονται τα χωράφια, αλλά µόνο τα χρήµατα για φέτος και καλεί τους Νέους Αγρότες να κάνουν νέα αίτηση, προκειµένου να τους εγκριθούν από την αρχή δικαιώµατα μέσα από το Εθνικό Απόθεµα.

Σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, γεωργός Α, ο οποίος πληροί τις προϋποθέσεις χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης το 2015, έχει τη δυνατότητα να μεταβιβάσει το δικαίωμα αυτό της χορήγησης δικαιωμάτων σε άλλο γεωργό Β, ο οποίος δεν πληροί τις προϋποθέσεις, δίνοντας του έτσι «εισιτήριο πρόσβασης» στο καθεστώς βασικής ενίσχυσης. Πρόκειται για μεταβίβαση δικαιώματος λήψης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης και όχι δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης (χρήματα), ως εκ τούτου δεν μεταβιβάζεται η αξία των δικαιωμάτων που κατείχε ενδεχομένως ο γεωργός Α το 2014.

«Αν και στην Ηλεία τα άτομα που θίγονται από το μέτρο αυτό είναι περιορισμένου αριθμού, εμείς ως Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών έχουμε ήδη κάνει αίτημα προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να μας αποσαφηνίσει τι προτίθενται να κάνουν. Ορισμένες περιπτώσεις από αυτές χρήζουν μιας ιδιαίτερης προσοχής αφού είναι σημαντικά τα ποσά που χάνουν», επεσήμανε ο κ. Θοδωρής Βασιλόπουλος ο πρόεδρος των Νέων Αγροτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου