Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Χωρίς φάρμακα το νοσοκομείο λόγω άδειας της φαρμακοποιού


Τραγικό το έλλειμμα διοίκησης

Το έλλειμμα διοίκησης στα διασυνδεόμενα νοσοκομεία Αιτωλοακαρνανίας αποτυπώθηκε με το χειρότερο τρόπο, στα προβλήματα που προέκυψαν και που εξακολουθούν να υφίστανται, στο φαρμακείο του νοσοκομείου Μεσολογγίου.

Πιο συγκεκριμένα από την περασμένη Δευτέρα που πήρε αναρρωτική άδεια η μοναδική φαρμακοποιός, το νοσοκομείο ήταν εκτεθειμένο μέχρι χθες το βράδυ, καθώς οι διοικητές δεν μπορούσαν να βρουν λύση. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να μην μπορούν οι κλινικές να προμηθευτούν τα φάρμακα που χρειάζονταν για τη νοσηλεία των ασθενών. Έτσι επί δυο ημέρες επικρατούσε στο νοσοκομείο ένας πανικός και οι ασθενείς δεν έπαιρναν την αγωγή τους. Τόσο ο κ. Βλάχος όσο και ο κ. Κυριακόπουλος, οι οποίοι βρίσκουν πάντα πολύ εύκολες λύσεις στα προβλήματα, όπως για παράδειγμα να μετακινούν προσωπικό από το νοσοκομείο Μεσολογγίου προς αυτό του Αγρινίου, στη συγκεκριμένη περίπτωση σήκωσαν τα χέρια ψηλά. Μετά από αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με την 6η ΥΠΕ κατάφεραν να μάθουν πως πρέπει να λειτουργήσουν σε ανάλογη περίπτωση, αφού και οι δυο δεν είχαν planb για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Έτσι μετά από πολύ φασαρία και πανικό, κατάφεραν να μάθουν ότι στην περίπτωση απουσίας του φαρμακοποιού, αυτός αντικαθίσταται από έναν άλλον από το νοσοκομείο Αγρινίου, το οποίο έχει δυο. Όμως και από εκεί ο ένας είχε πάρει άδεια. Δεν σκέφτηκαν όμως να μετακινήσουν τον εναπομείναντα για δυο ώρες στο νοσοκομείο Μεσολογγίου, τουλάχιστον να υπογράψει τις συνταγές, οι οποίες γίνονται ηλεκτρονικά. Να σημειωθεί ότι οι βοηθοί φαρμακοποιοί δεν έχουν δικαίωμα υπογραφής. Τελικά ο κ. Βλάχος έδωσε εντολή στον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας να κάνει χρέη φαρμακοποιού και να υπογράφει τις συνταγές και οι βοηθοί φαρμακοποιοί να τις εκτελούν, όπως προβλέπεται από το νόμο. Όμως χρειάστηκε και ένας διοικητικός υπάλληλος για να χειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Αρχικά κλήθηκε μια υπάλληλος η οποία αρνήθηκε και στη συνέχεια υποχρεώθηκε μια άλλη, η οποία όμως αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, σε σημείο που κατέρρευσε μέσα στο γραφείο της. Πριν συμβούν όλα αυτά, έγινε προσπάθεια να σταλούν φάρμακα από το Αγρίνιο, όμως επειδή οι συνταγές κατατέθηκαν ηλεκτρονικά, το φαρμακείο του Αγρινίου, όπως λένε οι πληροφορίες, δεν τις εκτέλεσε γιατί τις ήθελε χειρόγραφα.

Επί τρεις ημέρες στο νοσοκομείο επικρατούσε ένα απίστευτο αλαλούμ, με τους ασθενείς να περιμένουν για φάρμακα, με τους διοικητές να τα έχουν χαμένα και με το προσωπικό να προσπαθεί να βρει λύση, αφού, όπως φάνηκε, το φιλότιμο υπάρχει μόνο στους εργαζόμενους που αισθάνονται την ευθύνη της δουλειάς που κάνουν. Έτσι την χθες Τετάρτη το βράδυ οι κλινικές κατάφεραν να προμηθευτούν φάρμακα. Σε ότι άφορα τους εξωτερικούς ασθενείς που παίρνουν φάρμακα από το φαρμακείο του νοσοκομείου, μέχρι να επιστρέψει η φαρμακοποιός, θα πρέπει να πηγαίνουν στο Αγρίνιο και να υποβάλλονται σε μια μεγάλη ταλαιπωρία, καθώς πρόκειται για βαριά ασθενείς, όπως καρκινοπαθείς, αλλά και σε έξοδα μετακίνησης που σίγουρα δεν έχουν να διαθέσουν. Το χειρότερο είναι ότι έρχεται Σαββατοκύριακο και είναι ανάγκη να διευθετηθούν τα θέματα των συνταγών για τη νοσηλεία των ασθενών, για όλες αυτές τις ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου