Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: Πού και Πώς ψηφίζουμε την Κυριακή - Η κάλπη των ετεροδημοτών


Στον τόπο διαμονής τους και όχι στα ειδικά εκλογικά τμήματα θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες που ζουν στην Πάτρα. Αυτός είναι και ο λόγος που ενδέχεται την Κυριακή να λειτουργήσουν περισσότερα εκλογικά τμήματα απ' ότι στις εκλογές του Ιανουαρίου. Ήδη έχουν ειδοποιηθεί 21 διευθυντές σχολείων της Πάτρας να είναι σε ετοιμότητα για την περίπτωση που τους ζητηθεί από το Δήμο Πατρέων να ανοίξουν τα σχολεία για το δημοψήφισμα.

Έτσι, ενώ μέχρι τις τελευταίες εκλογές οι ετεροδημότες ψήφιζαν σε προκαθορισμένα εκλογικά τμήματα ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια όπου είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους (π.χ. οι Θεσσαλονικείς που ζουν στην Αθήνα ψήφιζαν στη Νέα Σμύρνη), την Κυριακή θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους.

Οι εκλογικοί κατάλογοι είναι ήδη ενημερωμένοι με τον τόπο διαμονής των ετεροδημοτών. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορηθούν για το νέο εκλογικό τμήμα, όπου θα ψηφίσουν στον ειδικό σύνδεσμο του υπουργείου Εσωτερικών «Δημοψήφισμα 2015».

Εκεί, υπάρχουν και όλες οι λεπτομέρειες, αλλά και χρήσιμες πληροφορίες για το ερώτημα του δημοψηφίσματος μπορούν να βρουν όλοι οι πολίτες.

Οι υπόλοιποι ψηφοφόροι

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα εκλογικά τμήματα, το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί με βάση τους εκλογικούς καταλόγους, όπως αυτοί οριστικοποιήθηκαν μετά τη Β΄ αναθεώρηση έτους 2015 και περιλαμβάνουν όλες τις μεταβολές που συντελέστηκαν μέχρι και την 30η Απριλίου 2015. Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν και οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι και καταστάσεις για ορισμένες κατηγορίες εκλογέων (στρατιωτικών, ναυτικών, και ανδρών φρουράς εκλογικών τμημάτων, καθώς και κρατουμένων στα καταστήματα κράτησης).

Το ερώτημα

Σε ειδικό σύνδεσμο του υπουργείου Εσωτερικών έχουν αναρτηθεί τα δυο κείμενα επί των οποίων τίθεται το ερώτημα του δημοψηφίσματος για απόρριψη ή αποδοχή.

Στο συγκεκριμένο σύνδεσμο περιλαμβάνεται το σχέδιο που κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή , η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015, που αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους.

Πρόκειται δηλαδή για το σχέδιο συμφωνίας επί της οποίας διενεργείται το δημοψήφισμα. Το σχέδιο είναι γραμμένο αναλυτικά ως έχει και αποτελεί την ακριβή μετάφραση του Αγγλικού πρωτότυπου εγγράφου όπως παρασχέθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών από την αρμόδια μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται από το περιεχόμενο του συνδέσμου για χρήσιμα θέματα που αφορούν τη διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος.

Η διαδικασία

Η διαδικασία διενέργειας του δημοψηφίσματος της Κυριακής είναι μια εκλογική διαδικασία, όπως όλες οι άλλες, με μόνη διαφορά ότι δεν υπάρχουν συνδυασμοί κομμάτων, αλλά ένα συγκεκριμένο ερώτημα στο οποίο οι εκλογείς θα πρέπει να απαντήσουν «Ναι» ή «Όχι» ενώ θα παρέχεται και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Επί των διαδικαστικών, η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 07.00 έως 19.00 της Κυριακής 5 Ιουλίου. Δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα έχουν οι Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες που κατά την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονται εντός της επικράτειας, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων του κράτους και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου