Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Αχαΐα:Παρενέργειες και στη γεωργία από τα capital controls - Σαπίζει η αγροτική παραγωγή


Η αναστολή λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και η επιβολή ορίου στις αναλήψεις βρήκε τους αγρότες της Αχαΐας λίγο πριν την ολοκλήρωση της φετινής παραγωγής, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες από προϊόντα, όπως καρπούζια, πεπόνια και πατάτες, να μένουν απούλητα και να σαπίζουν στα χωράφια. Επίσης, μεγάλες ποσότητες γλυκού καλαμποκιού, στοκάρονται σε ψυγεία, αντί να φορτώνονται σε κοντέινερς και να εξάγονται.

Όπως εξομολογούνται εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων της Αχαΐας, αν το κλείσιμο των τραπεζών είχε γίνει μέσα στον Μάιο, τότε η καταστροφή της αγροτικής παραγωγής θα ήταν ολοκληρωτική.

Και αυτή τη στιγμή όμως η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αχαΐας Σάκης Μαυρόγιαννης, κανείς έμπορος δεν μπορεί να αγοράσει αυτή τη στιγμή αγροτικά προϊόντα, ενώ το χειρότερο είναι ότι κανείς αγρότης δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει με την καλλιέργεια των σταφυλιών και την χειμερινή πατάτα. Εργασίες που πρέπει να γίνουν άμεσα έχουν ανασταλεί γιατί απαιτούνται προμήθειες σε αγροεφόδια και άλλα υλικά, καύσιμα και εργατικά.

Την ίδια στιγμή οι αγρότες της Αχαΐας δεν μπορούν να εισπράξουν επιταγές για προϊόντα που είχαν πουλήσει ή να πληρώσουν δικές τους επιταγές που είχαν δώσει σε προμηθευτές τους.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Καλαβρύτων Παύλος Σατολιάς δήλωσε ότι το θέμα των κλειστών τραπεζών, οπωσδήποτε προκαλεί προβλήματα έλλειψης ρευστότητας στους κτηνοτρόφους της περιοχής, πολλοί από τους οποίους αναγκάζονται να ακυρώσουν παραγγελίες για ζωοτροφές και άλλα εφόδια.

Στο συνεταιρισμό οι βασικές ανάγκες καλύπτονται προς το παρόν, αλλά όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν υπάρξει μακροχρόνια έλλειψη ρευστότητας θα ανακύψουν σίγουρα λειτουργικά προβλήματα, γιατί ο συνεταιρισμός δεν έχει εδώ και δύο εβδομάδες πρόσβαση στο κεφάλαιο κίνησης που διατηρεί στην τράπεζα. Επιπλέον έπαψε να λαμβάνει και προκαταβολές από βασικούς πελάτες στους οποίους προωθούσε προϊόντα. Κατά συνέπεια έχουν σταματήσει και οι προκαταβολές στους κτηνοτρόφους μέλη του συνεταιρισμού που προμηθεύουν το εργοστάσιο με γάλα.

Ο πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος δήλωσε ότι με κλειστές τράπεζες είναι αδιανόητο να υπάρξει αγροτική παραγωγή, όπως την ξέρουμε σήμερα. Αναφορικά με το πώς αντιμετωπίζει την κρίση ο συνεταιρισμός, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εδώ και δύο εβδομάδες που διαρκεί η τραπεζική αργία και τα capital controls, έχουν σταματήσει οι καθημερινές εξαγωγές τυποποιημένης σταφίδας και ελαιολάδου. «Τα κοντέινερ βρίσκονται σε αναμονή για να φύγουν για το εξωτερικό, αλλά μέχρι στιγμής αποφεύγουμε να φορτώσουμε, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση» είπε ο κ. Σωτηρόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου