Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

ΗΛΕΙΑ Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στο δάσος της Στροφυλιάς - Κάηκαν πάνω από 100 στρέμματα


Tεράστια περιβαλλοντική καταστροφή υπέστη το προστατευόμενο δάσος της Στροφυλιάς, από την παραλία «Κουνουπελάκι» έως την παραλία «Νησάκι» , ύστερα από πυρκαγιά που ξέσπασε γύρω στις 5 το απόγευμα της Τρίτης από άγνωστη έως τώρα αιτία.


Οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Ηλείας με την συνδρομή τμημάτων από τη γειτονική Αχαΐα και τέσσερα αεροσκάφη τύπου καναντέρ έδωσαν πραγματική «μάχη» ως τη δύση του ηλίου σε μία από τις αντιπυρικές ζώνες του δάσους της Στροφυλιάς προκειμένου να αποφευχθεί μια… πραγματική «τραγωδία».

Δεκάδες στρέμματα του σπάνιου δάσους της Στροφυλιάς, από την παραλία Κουνουπελάκι έως την παραλία Νησάκι και παραπέρα μετατράπηκαν σε στάχτη, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των πυροσβεστικών δυνάμεων παρέμεινε στο δάσος όλο το βράδυ, καταφέρνοντας να θέσει την πυρκαγιά υπό έλεγχο. 

Η πυρκαγιά στο δάσος της Στροφυλιάς ξεκίνησε λίγο μετά τις 4:30 το μεσημέρι της Τρίτης από την παραλία Κουνουπελάκι. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά, εξαιτίας του δυνατού ανέμου, οι φλόγες άρχισαν να «καταπίνουν» το ένα δέντρο μετά το άλλο.



Αμέσως σηκώθηκαν τα δύο αεροσκάφη τύπου καναντέρ που σταθμεύουν στην Ανδραβίδα, στο σημείο έσπευσε όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεχαινών, ενώ τέθηκε σε κινητοποίηση και όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης.



Στο σημείο κατευθύνθηκαν δυνάμεις από τις Πυροσβεστικής Υπηρεσίες Πύργου και Αμαλιάδας που ρίχτηκαν αμέσως στο έργο της κατάσβεσης, ενώ προς ενίσχυση έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις και από την Αχαΐα, ένα πεζοπόρο τμήμα αλλά και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ. Την ίδια στιγμή σε «συναγερμό» τέθηκαν και όλες οι Αστυνομικές δυνάμεις του νομού αλλά και οι μηχανισμοί της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Πραγματική… «μάχη»!



Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έριξαν όλη την προσοχή τους στην αντιπυρική ζώνη στο Κουνουπελάκι, προσπαθώντας να σταματήσουν εκεί το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς καθώς, εάν οι φλόγες «πέρναγαν» απέναντι, θα «χανόταν» ολόκληρο το δάσος και η πυρκαγιά θα έφτανε… μέχρι τη Μανολάδα.





Το εγχείρημα στάθηκε ιδιαίτερα δύσκολο, ιδιαίτερα όταν άλλαξε η κατεύθυνση του ανέμου οδηγώντας την πυρκαγιά προς το μέρος των πυροσβεστών.



Ακολούθησε πραγματική «μάχη» στην αντιπυρική ζώνη με τις πυροσβεστικής δυνάμεις να ετοιμάζονται να «πολεμήσουν» με τις φλόγες, τον μηχανισμό της πολιτικής προστασίας του δήμου να προσπαθεί με τα μηχανήματα του να διευρύνει το πλάτος της ζώνης, τις αστυνομικές δυνάμεις να έχουν αποκλείσει τον χώρο και τα αεροσκάφη να προσπαθούν να καθυστερήσουν το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς.



Λίγη ώρα μετά οι φλόγες έφτασαν στην αντιπυρική ζώνη και «απωθήθηκαν» τουλάχιστον 3-4 φορές τόσο από το έδαφος τόσο και από αέρος, με τον άνεμο κάποια στιγμή να «συμμαχεί» με τις πυροσβεστικές δυνάμεις οδηγώντας τις φλόγες προς την πλευρά της θάλασσας.



Η «μάχη» στην αντιπυρική συνεχιζόταν μέχρι τη δύση του ηλίου με τις «φλόγες» να έχουν καταπιεί το σπάνιο πευκοδάσος έως και την διπλανή παραλία Νησάκι και με την πυρκαγιά να μην έχει τεθεί ακόμα σε απόλυτο έλεγχο.



Στο σημείο επιχείρησαν 4 Canadair, 20 Πυροσβεστικά οχήματα με 40 άνδρες από Ηλεία και Αχαΐα, ένα πεζοπόρο τμήμα και κλιμάκιο της 6ης ΕΜΑΚ με επικεφαλής τον Συντονιστή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, υποστράτηγο Νίκο Νικολακόπουλο. 





Εναέρια κατάσβεση στο κουνουπελακι υπό τις οδηγιες υποστρατηγου πυροσβεστικης κ νικολακοπουλου
Posted by Vaggelis Dimitropoulos on Τρίτη, 21 Ιουλίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου