Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Απολύσεις, αναγκαστικές άδειες, ελαστική εργασία και απληρωσιά


Σε «χρεοκοπία» οδηγούνται χιλιάδες εργατικά νοικοκυριά από την επιλογή βιομηχανιών, εμπορικών επιχειρήσεων και πάσης φύσεως εργοδοτών, στο όνομα των τραπεζικών ελέγχων κεφαλαίων, να επιβάλουν …μονομερώς αντεργατικά μέτρα, όπως απολύσεις, υποχρεωτικές άδειες, ελαστικές μορφές απασχόλησης, «κούρεμα» μισθών και στις περισσότερες περιπτώσεις, «στάση πληρωμών».

Δεν υπάρχει κλάδος ή τομέας εργασίας που να έμεινε αλώβητος από την εργοδοτική επίθεση. Στο χώρο της βιομηχανίας, η αλλαντοβιομηχανία ΒΙΚΗ στην Άρτα, αξιοποιώντας το αντεργατικό πλαίσιο, το κλίμα φόβου, την οικονομική δυσπραγία, ανακοίνωσε στους εργαζόμενους αναγκαστικές άδειες, αλλά την ίδια στιγμή κάλεσε κάποιους από αυτούς σε υπερωρίες και μάλιστα απλήρωτες. Στη Θεσσαλονίκη, στη γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ δόθηκε υποχρεωτική άδεια στους επιθεωρητές πωλήσεων, και στην Κρέτα Φαρμ αναγκαστική άδεια σε αποθηκάριους και πωλητές. Στην Καρεκλοποιία Θεσσαλονίκης 30 εργαζόμενοι έλαβαν άδεια άνευ αποδοχών και στην Αλμέκο επιβλήθηκε 20% μείωση μισθού και έγιναν 5 απολύσεις. Η βιομηχανία μεταλλικών κατασκευών ΒΕΜΕΚΕΠ, στη ΒΙΠΕ Βελεστίνου, έδωσε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών στους 150 εργαζόμενους, με τη δικαιολογία ότι δεν μπορεί να προμηθευτεί την πρώτη ύλη. Στον κλάδο μετάλλου, η εταιρεία ΕΒΑΛ ΑΕΒΕ, με πρόσχημα τη μείωση του κύκλου εργασιών επέβαλε 4 απολύσεις, και μάλιστα όπως κατήγγειλε το συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, ανάμεσά τους είναι και μέλος της Διοίκησης του Παραρτήματος Αθήνας.

Αντεργατικό «τσουνάμι» έχει σαρώσει και τον κλάδο κατασκευών. Οι μεγάλες κατασκευαστικές ΤΕΡΝΑ και J-P Άβαξ κρατούν κλειστά τα εργοτάξιά τους στα έργα μεγάλων οδικών αξόνων, έχοντας επιβάλει υποχρεωτικές άδειες και παύση εργασιών από πριν το δημοψήφισμα. Στο Μετρό Θεσσαλονίκης, η κοινοπραξία ΑΙΑΣΑ επέβαλε αναγκαστική άδεια επ’ αορίστου σε 80 εργαζόμενους, ενώ έχει διαμηνύσει ότι θα απολύσει 30 άτομα που «τόλμησαν» να μη συμμορφωθούν με τις εντολές της εργοδοσίας. Είχε προηγηθεί επί δύο χρόνια καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας μιας ημέρας την εβδομάδα και υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών. Το γεγονός κατήγγειλε το ΕΚ Θεσσαλονίκης.

Στην εταιρεία ανελκυστήρων Παππάς, στην Αττική, με πρόσχημα το πάγωμα των έργων, την «αφερεγγυότητα» της ελληνικής αγοράς προς τους ξένους επενδυτές και την τραπεζική αργία, ανακοίνωσε τις πρώτες απολύσεις στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου ενώ από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, είχε επιβάλει υποχρεωτική άδεια σε όλο το προσωπικό του εργοστασίου. Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών οργάνωσε κινητοποίηση την Πέμπτη απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων, καταγγέλλοντας ότι η εταιρία είναι από τις πιο κερδοφόρες στο χώρο. Υποχρεωτικές άδειες έδωσε και η μεγάλη αλυσίδα ηλεκτρολογικού υλικού Καυκάς σε όλο το προσωπικό που δεν είναι σε καταστήματα, ενώ ανακοινώθηκαν και απολύσεις.

Στον κλάδο πληροφορικής, η Β.Ι. Αλμπάνης ΑΕ προχώρησε αιφνιδιαστικά σε αναγγελία μειώσεων μισθών στον ΟΑΕΔ, παραχαράσσοντας και υπογραφές των ίδιων των εργαζόμενων! Όπως κατήγγειλε το ΣΕΤΗΠ, σε υποχρεωτική άδεια εξωθήθηκαν εργαζόμενοι στις εταιρείες CQS, Τελεπερφόρμανς, Ινφοκουέστ κ.α., σε πληρωμή μόνο μέρους των δεδουλευμένων (Sieben, Vision Solutions κ.α.) ή καθυστέρηση της πληρωμής (Q&R). Επιπλέον, μπροστά και στο δημοψήφισμα, σε μια σειρά χώρους του κλάδου υπήρξαν εκβιασμοί στους εργαζόμενους από την εργοδοσία προς την ψήφιση του «Ναι». Στην Ινφοασίστ, δόθηκαν αρχικά υποχρεωτικές άδειες, μετά την «παύση» λειτουργίας του τμήματος των εξερχόμενων κλήσεων, ενώ απολύσεις έγιναν στο τμήμα εισερχόμενων κλήσεων. Στην Ον Λάιν Σέιλς, εκτός από υποχρεωτικές άδειες, ανακοινώθηκαν μειώσεις ωραρίων και μισθών, έτσι ώστε οι 6ωροι να γίνουν 5ωροι με ακόμα χαμηλότερο μισθό πείνας. Στην Πάουερτεκ επιβλήθηκε αναγκαστική άδεια και εκ περιτροπής εργασία δύο ημερών ενώ στην Φόρθνετ απειλήθηκαν με απόλυση εργαζόμενοι που υποστήριζαν το «Όχι».

Στο χώρο του εμπορίου η εταιρεία Μέλλον από τη Θεσσαλονίκη παραμένει κλειστή καθώς όλο το προσωπικό τέθηκε σε καθεστώς αναγκαστικής άδειας. «Σφαγή» γίνεται και στο χώρο των μέσων ενημέρωσης και των εκδόσεων. Στον όμιλο Πήγασου (Έθνος, Ημερησία, Γκολ Νιους κ.α.) συμφερόντων Μπόμπολα, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι επί δύο μήνες, ενώ η εργοδοσία σχεδιάζει άγριες περικοπές. Την Παρασκευή η απάντηση των εργαζομένων ήταν 24ωρη απεργία. Ανάλογα συμβαίνουν στον Ελεύθερο Τύπο, όπου η εργοδοσία επιχειρεί συντριπτικό πλήγμα στους μισθούς με 45% μειώσεις. Στον ANT1 ανακοινώθηκαν αναγκαστικές άδειες σε όλο τον όμιλο ενώ από Σεπτέμβρη σχεδιάζονται απολύσεις. Στο Αθηνόραμα έγιναν 6 απολύσεις, με πρόσχημα την κρίση.

Η εργοδοσία επιδιώκει να δημιουργήσει ένα κλίμα τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς και να επιβάλει νέα συρρίκνωση των εργατικών δικαιωμάτων, παράλληλα με την επιβολή του τρίτου μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την στήριξη του παραδοσιακού μνημονιακού πολιτικού προσωπικού. Η εργοδοτική τρομοκρατία δεν πρέπει να περάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου