Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Χαμένοι στη... μετάφραση του ΦΠΑ οι αρτοποιοί της Αμαλιάδας!



Μετά το αλαλούμ που επικρατεί στα κρεοπωλεία με τους νέους συντελεστές ΦΠΑ, στην ίδια κατάσταση έχουν περιέλθει και τα αρτοποιεία, καθώς πρέπει να προσαρμόσουν τα προϊόντα τους με νέες τιμές, ευτυχώς όμως το κλασικό ψωμί παραμένει με ΦΠΑ στο 13%.



Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου αρτοποιών Αμαλιάδας και περιχώρων «Η Πρόοδος» κ. Ηλίας Σταυρόπουλος, μόλις προχθές έλαβε έγγραφο από την Ομοσπονδία αρτοποιών Ελλάδας, σύμφωνα με το οποίο οι αρτοποιοί θα πρέπει να προσαρμοστούν τα νέα δεδομένα.



Τι αλλάζει



Έτσι λοιπόν στον συντελεστή ΦΠΑ 13% υπάγεται κάθε τύπος ψωμιού απλού (λευκό, μαύρο, πολύσπορο, χωριάτικο, προζύμι, καλαμποκιού, κουλούρια ψωμιού απλά χωρίς γέμιση, ψωμάκια, αρτίδια, σαντουϊτσάκια χωρίς γέμιση). Συμπεριλαμβάνεται το ψωμί που κόβεται σε φέτες και συσκευάζεται από φούρνους (δηλ. μη τυποποιημένο) χωρίς περαιτέρω επεξεργασία.



Στο 23% μετατάσσονται όλα τα παρασκευάσματα που έχουν ως βάση τα δημητριακά, τα άμυλα, το αλεύρι και το γάλα, ψωμιά με γέμιση και καρυκεύματα (σταφιδόψωμα, ελιόψωμα, τυρόψωμα, λαδόψωμα, με παπαρουνόσπορο κλπ.), όστιες και άζυμο ψωμί, κουλούρια ψωμιού με τυρί, με σταφίδες, ψωμί φρυγανισμένο, γκοφρέτες, κέικ, μπισκότα, κράκερς, πατατάκια, γαριδάκια και κάθε τύπου παρόμοια προϊόντα, τυρόπιτες, σπανακόπιτες, πίτες, πίτσες και άλλα παρόμοια, ζύμες, μπάρες δημητριακών κάθε τύπου, το ψωμί σε φέτες τυποποιημένο- επεξεργασμένο, κάθε τύπου, και τα ροφήματα.



«Άλλα ξέραμε, άλλα μας ήρθαν και επικρατεί αλαλούμ. Το ψωμί παραμένει στο 13% και οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι αρτοποιοί είναι δίπλα τους, είναι αυτοί που παράγουν τα σωστά προϊόντα και πρέπει να στηρίξουν το φούρνο της γειτονιάς τους, που προσπαθεί να τους δώσει το καλύτερο για τη διατροφή τους. Εμείς θα προσπαθήσουμε να ανταπεξέλθουμε στα νέα δεδομένα και να βοηθήσουμε τον καταναλωτή με σωστά προϊόντα» επεσήμανε ο κ. Σταυρόπουλος, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στους φούρνους και κάλεσε και τους καταναλωτές να μην ανησυχούν καθώς οι αρτοποιοί δεν σκοπεύουν να τροποποιήσουν τις τιμές στο ψωμί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου