Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Σταφιδοπαραγωγοί: Κάθε χρόνο και … χειρότερα


Μήνας του τρύγου ο  Αύγουστος για τη σταφίδα, η οποία μαζεύεται  σε αλώνια και θα μείνει εκεί κάτω από τον ήλιο μέχρι να ξεραθεί. Αν ο καιρός βοηθήσει και δεν σημειωθούν βροχές, η σταφίδα θα είναι έτοιμη σε περίπου δύο εβδομάδες. Οι σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας δεν είναι πάντως ικανοποιημένοι  από τη φετινή παραγωγή, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πύργου Μιχάλης Πλαστουργός. «Η φετινή παραγωγή δεν είναι ικανοποιητική, αφού είναι μειωμένη κατά 20-30% αλλά και η τιμή που ακούμε πως θα ισχύσει δεν ανταποκρίνεται στις ελπίδες που έχουμε επενδύσει εμείς οι  παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας», τονίζει ο κ. Πλαστουργός.

Και ποια είναι η τιμή που ακούγεται για τον «μαύρο χρυσό», ή κάποιοι σκοπίμως διαρρέουν; «Μην περιμένετε να πάει πάνω από 70-75 λεπτά…»! Τιμή που όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στους κόπους των σταφιδοπαραγωγών αλλά τους οδηγεί-όπως έκαναν εκατοντάδες άλλοι συνάδελφοί τους τα προηγούμενα χρόνια-στο «ξήλωμα» της καλλιέργειας που έχει γράψει ιστορία στον τόπο μας.

Για να υπάρξει κέρδος για τον παραγωγό η τιμή της κορινθιακής σταφίδας πρέπει να ξεπερνά το 1,5 ευρώ. «Μόνο με αυτή την τιμή μπορούν να ζήσουμε», τονίζουν στην εφ. «Πατρίς» οι σταφιδοπαραγωγοί.

Η καλλιεργήσιμη έκταση σταφίδας στην Ηλεία είναι περίπου 24χιλ. στρέμματα μόλις, ενώ η μέση παραγωγή ανέρχεται σε 6χιλ τόνους. Η απαιτητική καλλιέργεια της μαύρης σταφίδας επιδοτείται ως σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση με περίπου 300 ευρώ το στρέμμα.

Δηλώσεις αγροτών



Γιώργος Κανελλόπουλος

Βροχίτσα

«Δεν ακούγονται καλές τιμές»

«Η χρονιά είναι σχετικά μέτρια λόγω καιρού. Από της Μεταμορφώσεως και μετά έβρεχε συνέχεια. Το άγχος μας είναι τώρα η τιμή. Δεν ακούγονται καλές τιμές…Περιμένουμε επίσης ποιες θα είναι οι επιδοτήσεις για την επόμενη εξαετία.  Δυστυχώς Ένωση για την σταφίδα  δεν υπάρχει και αυτή που «φτιάχνει»  την τιμή είναι η Ένωση Αιγίου με την Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας. Ευελπιστούμε να πάνε όλα καλά…»



Παναγιώτης Λαμπρόπουλος

Καράτουλα

«Τιμή ξεφτίλα»

«Μειωμένη κατά 40-50% η παραγωγή φέτος από πέρυσι, αλλά η ποιότητά της είναι πρώτη! Μεγάλο πρόβλημα η τιμή. Πολλά ακούγονται αλλά αν ισχύουν κάτι τιμές που ακούμε για 70-75 λεπτά το κιλό, άστο καλύτερα. Η τιμή είναι ξεφτίλα! Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Δεν μπορεί με αυτές τις εξευτελιστικές τιμές να ζήσει ο σταφιδοπαραγωγός».



Σταμάτης Ψυχογιός

Βροχίτσα

«Ο καιρός δεν μας τα είπε καλά»

«Χαμηλή παραγωγή  και ελπίζουμε να είναι καλή η τιμή. Ο καιρός δεν  μας τα είπε καλά. Πέρυσι η τιμή ήταν εξευτελιστική, ήταν 74 λεπτά. Έτσι δεν βγαίνουμε. Το μέλλον αν συνεχιστεί  έτσι είναι δυσοίωνο. Δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε. Ελπίζουμε φέτος να ξεπεράσει η τιμή το ένα ευρώ, αλλιώς…»



Χρήστος Σταυρόπουλος

Βροχίτσα

«Η ΣΚΟΣ δεν ενδιαφέρεται »

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Τρυγάμε και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Η ΣΚΟΣ δεν έχει βγάλει μια τιμή και μας έχει αφήσει στο έλεος των εμπόρων. Θα μας πάρουν τη σταφίδα όσο θέλουν αυτοί οι κύριοι. Είμαστε σε απόγνωση. Το ποτήρι ξεχείλισε. Είμαστε χρεωμένοι στους γεωπόνους γιατί χρειαστήκαμε πολλά φάρμακα φέτος. Πρέπει να μας βοηθήσει η ΣΚΟΣ, αλλά δεν ενδιαφέρεται για μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου