Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

«Έπνιξαν» τις άδειες των ελαιοτριβείων


Χωρίς άδεια λειτουργίας θα ξεκινήσουν τη φετινή ελαιοκομική περίοδο τα ελαιοτριβεία της Ηλείας, «εξαιτίας του παραλογισμού  της κεντρικής εξουσίας», όπως υποστηρίζουν οι πρόεδροι δύο συλλόγων ελαιοτριβείων του νομού.

Το μεγάλο πρόβλημα με τα ελαιοτριβεία ήταν πάντα η διάθεση των υγρών αποβλήτων  τα «λιόζουμα» ή «κατσίγαρος», δηλαδή τα κατάλοιπα της επεξεργασίας της ελιάς μετά την εξαγωγή του αγνού παρθένου ελαιόλαδου. Τα απόβλητα αυτά σε πολλές περιπτώσεις καταλήγουν σε ποτάμια και ρεματιές της Ηλείας και στη συνέχεια στη θάλασσα.

Τελευταία το Υπουργείο Περιβάλλοντος «ανακάλυψε» και άλλο πρόβλημα: τα νερά του πλυντηρίου του ελαιοτριβείου, δηλαδή, «πού καταλήγει το νερό που πλένει τον καρπό της ελιάς» όταν αυτός φτάνει στο ελαιοτριβείο.




«Τέλος για πολλούς το λιοζούμι»


Γι’ αυτό το οικολογικό πρόβλημα, μιλά  ο κ. Σάκης Παναγιωτόπουλος πρόεδρος συλλόγου ελαιοτριβείων Ηλείας.

«Το λάδι παράγεται στα περίπου 130-140 λιοτρίβια  που είναι διάσπαρτα στην Ηλεία. Όμως, εκτός από το ελαιόλαδο, παράγονται και πολλά απόβλητα, ή παραπροϊόντα: η «πυρήνα» και ο κατσίγαρος (είναι ένα μίγμα νερού με 5% ελαιόλαδο και υπόλοιπα ελιάς). Η μεν πυρήνα παίρνει συνήθως το δρόμο για το πυρηνελαιουργείο, όπου εξάγεται το πυρηνέλαιο, ο δε κατσίγαρος όμως είναι το μεγάλο πρόβλημα. Όταν πέφτει στο νερό, όχι μόνον το χρωματίζει μαύρο, αλλά και συντελεί σε μια σειρά από χημικές αντιδράσεις που αφαιρούν το οξυγόνο από το υδάτινο περιβάλλον.», επισημαίνει ο κ. Παναγιωτόπουλος και συνεχίζει:

«Το θέμα του κατσίγαρου έχει απασχολήσει για πάρα πολλά χρόνια την Πολιτεία καθώς και ποικίλα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα. Το δυστύχημα είναι ότι από όλη αυτή την ενασχόληση, δεν έχει προκύψει ακόμα εθνική πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος. Πολλά ελαιοτριβεία για να λύσουν οριστικά το πρόβλημα του κατσίγαρου, εκσυγχρονίστηκαν και  τοποθέτησαν διφασικό διαχωριστή, καταργώντας τον τριφασικό».

Η νέα τεχνολογία (διφασικό) στα ελαιοτριβεία κατάργησε την προσθήκη νερού και ο φυγοκεντρητής βγάζει πλέον, εκτός από το ελαιόλαδο, ένα σχετικά υδαρές απόβλητο, το λεγόμενο «διφασικό πυρήνα».

Ο νόμος για την απόρριψη των λιόζουμων,στο έδαφος  ως γνωστόν έχει αλλάξει από την 1η Ιανουαρίου 2015, ενώ υπάρχει απαγόρευσή για τη διάθεσή τους στα ποτάμια και σε άλλους φυσικούς επιφανειακούς αποδέκτες.



«Τους φταίει το νερό »

«Και μπορεί πολλοί από εμάς να χρεωθήκαμε και να αλλάξαμε τεχνολογία για να απαλλάξουμε το περιβάλλον από το λιοζούμι, έρχεται τώρα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και μας λέει τι να κάμουμε με τα νερά του πλυντηρίου, το νερό δηλαδή που ξεπλένει από χώμα τον καρπό της ελιάς. Να καταλήγει σε στεγανούς βόθρους και να μεταφέρεται  σε αδειοδοτημένη εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων (π.χ. ΒΙΟ.ΚΑ.) και άλλα τέτοια. Αν δεν συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις, δεν μας δίνουν άδειες λειτουργίας», λέει αγανακτισμένος ο κ. Παναγιωτόπουλος  και συνεχίζει: «Το κράτος έχει βάλει στόχο να μας γονατίσει, δεν εξηγείται αλλιώς».

«Είμαστε εκτεθειμένοι. Φέτος θα ξεκινήσουμε χωρίς άδεια λειτουργίας με την ανοχή της πολιτείας. Αυτός ο χορός των εκσυγχρονισμών των ελαιοτριβείων, πρέπει να σταματήσει. Λυπάμαι που το λέω, αλλά κάποιοι υπογράφουν αποφάσεις και εγκυκλίους για τα ελαιουργεία, χωρίς να γνωρίζουν τι είναι και πως λειτουργούν. Είναι απαράδεκτα αυτά που επιβάλλουν στα ελαιοτριβεία της Ηλείας, γιατί σε γειτονικούς νομούς δεν ισχύουν αυτοί οι παραλογισμοί» ο πρόεδρος του συλλόγου Ελαιοτριβείων Ολυμπίας κ. Δημήτρης Νικολακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου