Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Κλείνει η Ουγγαρία για τους πρόσφυγες, «διέξοδος» η Πάτρα


Τον φόβο ότι τα κλειστά σύνορα της Ουγγαρίας θα γυρίσουν την τραμπάλα του μεταναστευτικού προς την δική μας πλευρά εκφράζουν τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου.
Οι τρεις προηγούμενες εβδομάδες στην παραλιακή ήταν οι καλύτερες της πενταετίας, καθώς η παρουσία μεταναστών στην Πάτρα είχε σχεδόν μηδενιστεί και ήταν η πρώτη φορά που μιλούσαμε «για μερικές δεκάδες μετανάστες». Ο λόγος ήταν ότι τα κυκλώματα ωθούσαν τους πρόσφυγες στα σύνορα με τα Σκόπια και έτσι η Πάτρα αυτόματα δεν περιελήφθη στις πύλες εξόδου προς την Ευρώπη.
Ομως, οι εξελίξεις του σαββατοκύριακου προκαλούν προβληματισμό για το τι θα επακολουθήσει στην περιοχή μας, μιας και η Ουγγαρία ολοκλήρωσε την τοποθέτηση συρματοπλέγματος κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία, σε μια προσπάθεια να εμποδιστεί η είσοδος χιλιάδων μεταναστών στη χώρα.
Ο φράχτης, που αποτελείται από σιδερένιο συρματόπλεγμα, εκτείνεται σε μήκος 175 χιλιομέτρων, ενώ θα ακολουθήσει ένας δεύτερος φράχτης από πασσάλους, ύψους τεσσάρων μέτρων, η ανέγερση του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει.
ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΙ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ
Και εάν προς στιγμήν πήραμε βαθιά ανάσα για το μεταναστευτικό, δεν είναι καθόλου βέβαιο το τι θα επακολουθήσει από το φθινόπωρο, εφόσον οι ροές αυτές κινηθούν προς νότια, σύμφωνα με τις επιταγές των κυκλωμάτων.
«Πλέον, για πρώτη φορά μιλάμε για την παρουσία μόλις δεκάδων μεταναστών στην περιοχή μας. Τα capital controls είχαν αντίκρισμα, επειδή είχε μειωθεί η εμπορευματική κίνηση στο λιμάνι, οπότε δεν υπήρχε δυνατότητα να μπουν σε φορτηγά με προορισμό την Ιταλία. Από την άλλη, τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που είχαμε λάβει είχαν δώσει το μήνυμα ότι «δύσκολα περνάει κανείς από Πάτρα». Πλέον, τα κυκλώματα εντόπισαν μια νέα διαδρομή, από Σκόπια, όπου περπατώντας μπορούν να φθάσουν στην Ουγγαρία. Γιατί, λοιπόν, οι μετανάστες να επιλέξουν την περιοχή μας, με μεγάλη πιθανότητα εντοπισμού τους;» εξηγεί ο κεντρικός λιμενάρχης Τρύφωνας Κοροντζής.
ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ
Πάντως η ανακοπή του κύματος προσφύγων στην Ουγγαρία οδηγεί τις τοπικές λιμενικές αρχές να λάβουν εκ των πραγμάτων αυστηρά μέτρα, καθώς διεθνώς αναγνωρίζεται ότι τρείς πλέον είναι οι έξοδοι για την Ευρώπη:
>Η Πάτρα με τελικό προορισμό την Ιταλία,
>Τα σύνορα του Εβρου που οδηγούν στη Βουλγαρία
>Και μια νέα διαδρομή που άνοιξε τον τελευταίο μήνα, τα σύνορα των Σκοπίων, που οδηγούν στην Ουγγαρία.
Επίσης, έχουν ατονήσει, λόγω των πολλών πνιγμών που έχουν σημειωθεί στη Μεσόγειο, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι πλέον απαιτείται βίζα, η απόπειρα εισβολής προσφύγων από Λιβύη και Αίγυπτο. Συνεπώς, η Ελλάδα αποτελεί την καλύτερη ενδιάμεση επιλογή.
Μπορεί το φετινό καλοκαίρι για τις τοπικές λιμενικές αρχές να ήταν ήπιο από άποψης διαχείρισης μεταναστών, όμως το φθινόπωρο εκφράζονται φόβοι για μαζικές ροές και στην Πάτρα, εφόσον η μια από τρεις εξόδους για την Ευρώπη έχει πλέον αποκλειστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου