Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Ψήφισμα Σταφιδοπαραγωγών Ηλείας – Τι διεκδικούν


Εμείς οι αγρότες σταφιδοπαραγωγοί πήραμε μέρος στις συσκέψεις, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ) και των αγροτικών συλλόγων των σταφιδοχωριών του νομού, για να δείξουμε την αντίθεσή μας στην ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και των αρπαχτικών που μας ξεζουμίζουν κάθε χρόνο.
Από τη μια έχουμε την αύξηση κατά 25% των τιμών στα μέσα παραγωγής (φυτοφάρμακα, καύσιμα, λιπάσματα, εργαλεία) συν την αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% και από την άλλη, η μειωμένη παραγωγή και οι καιρικές συνθήκες μας έχουν φέρει σε απόγνωση.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντί να ενισχύσει τους αγρότες συνεχίζει την επιβολή του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια, αγροτικές υποδομές και χωράφια. Προωθεί τον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών και την αύξηση του φόρου σε 26% και πάνω με προκαταβολή το 100% για την επόμενη χρονιά.
Αυτές οι πρακτικές οδηγούν πολλούς σταφιδαμπελουργούς να σταματήσουν να παράγουν.
Οι έμποροι και οι λεγόμενες συνεταιριστικές οργανώσεις που ασχολούνται με την εμπορία σταφιδοαμπελοοινικών προϊόντων, τσακίζουν τις τιμές, με το πρόσχημα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και προσπαθούν να αγοράσουν κάτω του κόστους, να πληρώσουν όποτε θέλουν και σήμερα που μιλάμε χρωστάνε σε πολλούς παραγωγούς την περσινή σοδειά και σε άλλους παραμένει ακόμα στις αποθήκες.
Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί! Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Το μόνο που μας μένει είναι ο αγώνας μας ενάντια στο ξεκλήρισμα μας, για να μην αφανιστούν τα σταφιδο – οινικά προϊόντα του τόπου μας, που έχουν θρέψει γενιές και γενιές.
Διεκδικούμε τιμές με βάση το κόστος που να αφήνουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα στον παραγωγό να μπορεί να ζήσει και να παράγει.
• ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΦΙΔΑ: 2 ευρώ το κιλό και 300 ευρώ στρεμματική ενίσχυση.
• ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ: 3 ευρώ το κιλό και να επιτρέπεται η οινοποίηση για τις ακατάλληλες για εξαγωγή.
• ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΙΜΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ: 0,5 ευρώ το κιλό και ανάλογα με την ποικιλία να αναπροσαρμόζεται η τιμή προς τα πάνω και 150 ευρώ στρεμματική ενίσχυση.
• Η κυβέρνηση να ενισχύσει άμεσα με άτοκες χρηματοδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό τους σταφιδοπαραγωγούς, ώστε να μπορέσουν να μαζέψουν το προϊόν τους.
• Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ στις καλλιέργειες που κτυπήθηκαν από το χαλάζι.
• Επιστροφή του χαρατσιού σε όσους πλήρωσαν για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, να μην παρακρατηθεί από τους υπόλοιπους.
• Την απόσυρση των διατάξεων που επιτρέπει σε ΕΛΓΑ και τράπεζες να παρακρατούν τις ενισχύσεις των αγροκτηνοτρόφων.
• Καμιά μείωση της στρεμματικής ενίσχυσης με την νέα ΚΑΠ όσο δεν αναγνωρίζεται το κόστος παραγωγής και η σύνδεση του με τις ενισχύσεις.
• Καμία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές. Σύνταξη για τον αγρότη στα 60 και στα 55 για την αγρότισσα με θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν την ασφάλεια τους.
• Άμεση απόσυρση των νόμων φορολογίας του φτωχού και μεσαίου αγρότη.
• Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως πετρέλαιο σε τιμές που αγοράζουν οι εφοπλιστές, φτηνό ρεύμα, κατάργηση του ΦΠΑ σε καλλιεργητικά μέσα και εφόδια.
Καλούμε όλους τους αγροκτηνοτρόφους, όλους τους σταφιδοαμπελοπαραγωγούς τους εργαζόμενους των πόλεων τα λαϊκά στρώματα σε κοινό μέτωπο, γιατί η ανάπτυξη της ντόπιας παραγωγής με ασφαλή ποιοτικά και φτηνά προϊόντα είναι υπόθεση όλων μας. Γιατί είναι εφικτό να αξιοποιηθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της κάθε περιοχής στην χώρα μας, να σταματήσουμε τις εισαγωγές και την εξάρτηση μας σε τρόφιμα και πρώτες ύλες από άλλες χώρες. Έτσι θα εξασφαλίσουμε εισόδημα για τους αγροκτηνοτρόφους, εργάτες, επιστήμονες, με βασικό κορμό τον παραγωγικό συνεταιρισμό στην αγροτιά. την μεταποιητική βιομηχανία, στην κρατική γραμμή παραγωγής με αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ. Παίρνουμε μέρος στις κινητοποιήσεις με όλους τους αγρότες και τους εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου