Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Μπλόκο στην Πατρών – Κορίνθου αλλά Δημοπρατούν την Πατρών - Πύργου


Σε έργο το οποίο για τον …ιστορικό του μέλλοντος θα καταχωρηθεί σε αυτά τα οποία αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή αναδεικνύεται σύμφωνα με όλα τα στοιχεία ο αυτοκινητόδρομος της Πατρών  Κορίνθου – γνωστός και ως Ολυμπία Οδός – την στιγμή που οι εξαγγελίες για την δημοπράτηση του άξονα  - εντάσσεται στο ίδιο έργο – Πατρών Πύργου, διαδέχονται η μία την άλλη.

Την ώρα που η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοινώνει για μια ακόμα φορά τον τρόπο κατάτμησης για την δημοπράτηση της Πατρών – Πύργου, την ίδια ώρα πληθαίνουν τα σύννεφα πάνω από τον άξονα της Πατρών – Κορίνθου σε ότι αφορά στο χρόνο παράδοσης.

Ούτε λίγο ούτε πολύ , ο χρόνος παράδοσης του έργου μετατίθεται υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις για το τέλος του 2016, ενώ δεκάδες είναι στα σημεία όπου ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις, με το σημείο στο ύψος των καμαρών να αποτελεί και τον Γόρδιο Δεσμό.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του patrastimes.gr σε πολλές περιπτώσεις έχουν βρεθεί να είναι ιδιοκτήτες εκτάσεων από τις οποίες διέρχεται η Πατρών – Κορίνθου ιδιώτες οι οποίοι ακόμα και εν αγνοία τους αγόρασαν – μέσω πειραγμένων από τους προηγούμενους κατόχους τους – εκτάσεις γης,  για τις οποίες το ελληνικό δημόσιο είχε μαύρα μεσάνυχτα με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η διαδικασία των απαλλοτριώσεων.

Ο φόβος των τραπεζών

Η νέα μεγάλη καθυστέρηση η οποία αναμένεται να επέλθει στην παράδοση της Πατρών – Κορίνθου περιέχει και έναν ακόμα εφιάλτη, αυτό των τραπεζών, καθώς στην σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου – κατασκευαστή και τραπεζών προβλέπεται ρητά, πως δεν μπορεί οι καθυστερήσεις στην παράδοση να υπερβούν το 13.5% του συνόλου του έργου, αλλιώς αυτομάτως οι τραπεζίτες παύουν να χρηματοδοτούν.

Κάτι τέτοιο ωστόσο αποτελεί εφιάλτη και  για το τραπεζικό σύστημα της χώρας, καθώς ήδη από την πλευρά των τραπεζών έχουν δοθεί  μεγάλα ποσά, τα οποία σε καμία περίπτωση δε μπορεί να μπουν σε επισφάλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου