Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Σαπίζουν τα πορτοκάλια στα δένδρα


Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία του προγράμματος στήριξης, λόγω του ρωσικού εμπάργκο, των εσπεριδοειδών. Οι αλλαγές που επέβαλε η κυβέρνηση στον τρόπο διανομής των προϊόντων, δεν διευκολύνουν την απορρόφηση των ποσοτήτων, όπως είχε γίνει την περασμένη χρονιά.

Το πρόγραμμα κοινωνικής απόσυρσης ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2016. Ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και δημοτικά σχολεία, θα έπρεπε ήδη να είχαν προμηθευτεί πορτοκάλια. Όμως μέχρι σήμερα τα πορτοκάλια παραμένουν στα δένδρα και σαπίζουν. Οι δε παραγωγοί θα έπαιρναν μια ανάσα καθώς οι τιμές που θα πληρωθούν τα προϊόντα που θα διανεμηθούν είναι υψηλότερες από αυτές που επικρατούν σήμερα στην αγορά. Η διανομή καθυστερεί και έτσι ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος χάθηκε…

Μέχρι πέρυσι την διανομή έκαναν με απόλυτη επιτυχία και οι Σύλλογοι Πολυτέκνων. Η κυβέρνηση φέτος τους απέκλεισε και η διανομή θα γίνει (όποτε γίνει) από την Περιφέρεια και τους Δήμους.

Οι ομάδες παραγωγών ζητούν από την κυβέρνηση να επανέλθει ο  τρόπος που γινόταν ως τώρα η διαχείριση ανάλογων προγραμμάτων, γιατί αυτό το πρόγραμμα δεν είναι επισιτιστικό αλλά έρχεται να βοηθήσει τον παραγωγικό τομέα που έχει πληγεί από το ρωσικό εμπάργκο.

«Ο υπουργός σφυρίζει αδιάφορα»

Ο  πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ομάδας Παραγωγών (ΑΣΟΠ) Κάμπου Παναγιώτης Αλεβιζόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα της κοινωνικής απόσυρσης δήλωσε τα εξής αποκαλυπτικά:

«Είχαμε επισκεφθεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης προ ημερών και μας είχε υποσχεθεί κάποια πράγματα, ότι δηλαδή θα διευκολυνθεί η διανομή προϊόντων προς την κοινωνική απόσυρση αλλά αντί αυτού η διανομή έχει δυσκολέψει σε μεγάλο βαθμό. Σήμερα δεν γίνεται καθόλου κοινωνική απόσυρση, γιατί οι αποδέκτες των αγροτικών προϊόντων που είναι οι δήμοι που στη συνέχεια πρέπει να τα μοιράσουνε σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες αλλά και σε δημοτικά σχολεία, δεν ασχολούνται. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος υπάρχει…ανυπαρξία. Παρά τις παρεμβάσεις μας δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα, καμμία ανταπόκριση. Έχουμε ενημερώσει τον Περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες αλλά δεν ενδιαφέρονται. Παράλληλα έχουμε ενημερώσει τους δημάρχους της περιοχής μας αλλά κανείς δεν έχει ξεκινήσει την διανομή αγροτικών προϊόντων και τα πορτοκάλια έχουν αρχίσει να σαπίζουν στα δένδρα, ο δε υπουργός σφυρίζει αδιάφορα.

Όταν δε ρώτησα τον κ. Αποστόλου  πώς θα γίνεται η μεταφορά των εργατών στα χωράφια αφού ο ΚΟΚ απαγορεύει να γίνεται η μετακίνηση σε καρότσες, εκείνος μου απάντησε: «Να πάρετε πουλμανάκια»!

Ανθεί το…λαθρεμπόριο

Η αδιαφορία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών, τους έχει οδηγήσει στα δίχτυα των λαθρεμπόρων. Αρκετοί παραγωγοί προκειμένου να βλέπουν την παραγωγή τους να σαπίζει στα δένδρα, ενδίδουν στις «προσφορές» των λαθρεμπόρων.

Βούλγαροι και Αλβανοί έμποροι, αγοράζουν σε πολύ χαμηλές τιμές τα εσπεριδοειδή, χωρίς φυσικά να εκδίδουν παραστατικά. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό το μέγεθος της φοροδιαφυγής.

Η τριτοκοσμικού τύπου «συσκευασία», με πορτοκάλια χαμηλής ποιότητας,  γίνεται στα χωράφια και στη συνέχεια το προϊόν φορτώνεται στα φορτηγά τα οποία κατευθύνονται στη Βουλγαρία. Δεν γνωρίζουμε αν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν εξετάσει την διαδικασία που γίνονται οι εξαγωγές από τα σύνορα.

Τα ελληνικά εσπεριδοειδή φθάνουν στη Βουλγαρία και από εκεί εξάγονται στην Πολωνία, την Γερμανία και άλλες χώρες όπου όμως δυσφημείται το ελληνικό πορτοκάλι αφού είναι χαμηλής ποιότητας.

Εξευτελιστικές τιμές

Η περίοδος για τους παραγωγούς είχε ξεκινήσει με καλούς οιωνούς. Δυστυχώς η κατάσταση στην πορεία άλλαξε. Οι τιμές κατρακύλησαν (πιο χαμηλά δεν γίνεται) και οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση παρακολουθεί αδιάφορη, αφού θα μπορούσε να είχε παρέμβει και να σταματήσει την κατρακύλα.

Παρακολουθεί αδιάφορη την αθρόα εισαγωγή εσπεριδοειδών από την Τουρκία (λόγω εμπάργκο προς Ρωσία). Αμφιβόλου ποιότητας τουρκικά πορτοκάλια κατακλύζουν και την ελληνική αγορά με αποτέλεσμα να μένει αδιάθετο ο ελληνικό ποιοτικό πορτοκάλι. Να σημειωθεί ότι σε διάστημα τριών ημερών ήρθαν στην Ευρώπη από την Τουρκία, 1.500 κοντέϊνερς με αγροτικά προϊόντα: πατάτες, εσπεριδοειδή, ντομάτες κ.α.

Επίσης η αδιάφορη στάση που τηρεί η κυβέρνηση στο θέμα της κοινωνικής απόσυρσης είναι ο δεύτερος σημαντικός λόγος που ο κλάδος οδηγείται στην καταστροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου