Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Πύργος: Τα Χριστούγεννα έρχονται, τα σκουπίδια… δεν φεύγουν


Όταν πριν 45 ημέρες, στις 19 Οκτωβρίου, ο νέος υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής συγκάλεσε σύσκεψη στο γραφείο του με τη συμμετοχή όλων των δημάρχων της Ηλείας για να βρεθεί άμεση λύση στο «καυτό» πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, με βάση την πρόταση που είχε καταθέσει ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γεωργιόπουλος, μια «ηλιαχτίδα φωτός» φάνηκε στον ορίζοντα.

Την αμέσως επόμενη μέρα ακολούθησε και δεύτερη σύσκεψη υπό τον κ. Κουρουμπλή, αυτή τη φορά με τους πέντε βουλευτές του νομού, ενώ την ίδια ώρα με εντολή του υπουργού επισκέφθηκε την Ηλεία  ο Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Ευάγγελος Καπετάνιος, προκειμένου να διαπιστώσει ο ίδιος και να μεταφέρει στον Υπουργό το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και να εξετάσει χώρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για προσωρινή αποθήκευση των δεμάτων, μετά από τη δεματοποίηση των απορριμμάτων στα Κονιδέικα Αμαλιάδας.

Λίγες μέρες αργότερα πραγματοποιήθηκε και τρίτη σύσκεψη για το ίδιο θέμα στο υπουργείο Εσωτερικών, αυτή τη φόρα υπό τον υφυπουργό κ. Γιάννη Μπαλάσκα, η οποία επικεντρώθηκε στο δήμο Πύργου, γι αυτό και εκτός του δημάρχου Γαβρίλη Λιατσή εκλήθησαν οι πρόεδροι των τεσσάρων κοινοτήτων (Βυτινέικα, Γρανιτσέικα, Σκουροχώρι, Μυρτιά) που γειτνιάζουν με τον πρώην ΧΑΔΑ Βυτινείκων, ο οποίος ως γνωστόν έχει ήδη αδειοδοτηθεί για να δεχθεί τα δέματα του δήμου Πύργου, αν και εφ’ όσον ξεκινήσει η δεματοποίηση στα Κονιδέικα.

Αυτή η έντονη κινητικότητα που υπήρξε έως το τέλος του Οκτωβρίου έδωσε την ελπίδα ότι η αρχή του τέλους για τον εφιάλτη που ζουν τα δύο τελευταία χρόνια οι κάτοικοι του Πύργου ήταν θέμα ημερών. Ωστόσο για μια ακόμη φορά οι ελπίδες αποδείχθηκαν φρούδες καθώς ολόκληρο το Νοέμβριο δεν υπήρξε καμιά απολύτως εξέλιξη που θα δρομολογούσε την άμεση αποκομιδή των εκατοντάδων τόνων σκουπιδιών που κείτονται επί μήνες σε κάθε σημείο του Πύργου και των τοπικών κοινοτήτων του.

«Νεκρός» μήνας

Με δύο λόγια ο Νοέμβριος ήταν «ένας νεκρός μήνας». Για την ακρίβεια μάλιστα η δραματική κατάσταση που βιώνει ο Πύργος επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο καθώς για αρκετές μέρες διεκόπη η, έστω,  και μερική αποκομιδή  και μεταφορά σε νόμιμους ΧΥΤΑ άλλων νομών, λόγω προβλημάτων γραφειοκρατικής, ίσως και οικονομικής φύσεως. Το αποτέλεσμα ήταν να συσσωρευτούν ξανά τεράστιοι όγκοι σκουπιδιών ακόμη και σε συνοικίες που είχαν καθαρίσει, ενώ δρόμοι και κοινόχρηστοι χώροι έχουν μετατραπεί  σε μικρές χωματερές.  Η εικόνα που παρουσιάζει η επαρχιακή οδός Πύργου – Κατακόλου ή ορισμένα τμήματα των βοηθητικών δρόμων της Εθνικής Οδού Πύργου – Αρχ. Ολυμπίας είναι απαράδεκτη και προσβλητική για όλους τους κατέχοντες θέσεις διοίκησης και αξιώματα σε τούτο τον τόπο. Ταυτόχρονα ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, όχι μόνο εγκυμονεί, αλλά διαρκώς αυξάνεται. Τα κάθε είδους τρωκτικά, έντομα και μικρόβια που έχουν βρει… στέγη και τροφή στα «βουνά»  των σκουπιδιών αποτελούν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση επικίνδυνων ασθενειών και επιδημιών, όπως επανειλημμένα έχουν επισημάνει οι υγειονομικές υπηρεσίες του νομού, ο Ιατρικός Σύλλογος αλλά και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ που επισκέφθηκε πριν δύο μήνες τον Πύργο.

Την προηγούμενη εβδομάδα άρχισε και πάλι δειλά – δειλά η σταδιακή αποκομιδή σκουπιδιών από κεντρικά σημεία της πόλης, αλλά αυτό μοιάζει με «σταγόνα στον ωκεανό»  μπροστά στους τεράστιους όγκους που παραμένουν αμάζευτοι. Είκοσι μέρες πριν τα Χριστούγεννα και είναι πλέον βέβαιο ότι πολλές συνοικίες του Πύργου και οι τοπικές κοινότητες θα γιορτάσουν για μια ακόμη χρονιά με τα σκουπίδια και τα… ποντίκια δίπλα τους , καθώς είναι φύσει αδύνατο στο διάστημα αυτό να «σηκωθούν» όλοι αυτοί οι τόνοι σκουπιδιών. Και όχι μόνο αυτό, αλλά υπάρχει ο φόβος να διακοπεί ξανά εντελώς η αποκομιδή, καθώς σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βασίλη Σειντή, απομένουν λιγότεροι από 500 τόνοι για μεταφορά στο ΧΥΤΑ του Παλαίρου, βάσει της σύμβασης που έχει υπογραφεί…

Το plan b του υπουργού

Με τα χρονικά περιθώρια να έχουν στενέψει πλέον απειλητικά, οι ελπίδες για μια νέα έστω και προσωρινή λύση στρέφονται και πάλι προς την οδό Σταδίου, όπου στεγάζεται το υπουργείο Εσωτερικών. Ο χρόνος που έδωσε ο κ. Κουρουμπλής στους αυτοδιοικητικούς παράγοντες του νομού να καταλήξουν μέσα από κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας σε μια κοινά αποδεκτή πέρασε χωρίς κάποιο ουσιαστικό εποτέλεσμα. Έτσι προσανατολίζεται να περάσει στο δεύτερο στάδιο και να αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη για την εξεύρεση λύσης, όπως είχε υπογραμμισει κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στις 19 Οκτωβρίου. 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ήδη έχει πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνησ, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα συγκαλέσει σύσκεψη με τους άμεσους συνεργάτες του για να πάρει τις οριστικές του αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου