Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Αποχέτευση και κατολίσθηση «πνίγουν» τον Γραίκα


Η αποχέτευση λυμάτων και οι κατολισθήσεις ταλανίζουν εδώ και αρκετούς μήνες την τοπική κοινότητα Γραίκα του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων,  με τους κατοίκους να διαμαρτύρονται και να ζητούν την επίλυσή τους.

Στο νότιο τμήμα του Γραίκα, στη συνοικία Κουρουπέικα, οι κάτοικοι έρχονται αντιμέτωποι με έντονη δυσοσμία, καθώς οι βόθροι έχουν κορεστεί και ξεχειλίζουν, με συνέπεια να χύνονται στους δρόμους. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε και στο χωριό βρίσκονται αρκετοί ετεροδημότες, το πρόβλημα διογκώνεται.

Ο πρόεδρος του χωριού, Χρήστος Διονυσόπουλος, δήλωσε ότι αισθάνεται απογοητευμένος και προδομένος, καθώς η υλοποίηση του 20% που έχει απομείνει για την ολοκλήρωση της αποχέτευσης ήταν προεκλογική δέσμευση που ξεκίνησε αλλά έμεινε ημιτελής.

«Δέκα μέρες πριν από τις εκλογές ο δήμαρχος ήρθε στο χωριό και όταν ρωτήθηκε για την αποχέτευση από τους κατοίκους δεσμεύτηκε ότι θα ξεκινήσουν άμεσα τα 700 μέτρα που έχουν μείνει. Τρεις ημέρες μετά, ήρθε η τσάπα στο Γραίκα και διάνοιξε τον δρόμο στον βιολογικό για να σκάψει. Τότε ο χειριστής μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι γλιστράει και δεν μπορεί να σκάψει, για αυτό και είπε ότι θα έρθει άλλη μέρα. Κάποιοι κάτοικοι τότε είχαν πει ότι θα ψηφίσουν μόνο αν δουν το έργο να ξεκινά. Έγιναν οι εκλογές, κερδίσαμε και ο δήμαρχος και εγώ. Από τότε, “μην τον είδατε τον Παναή”» αναφέρει με παράπονο ο κ.Διονυσόπουλος προσθέτοντας ότι δεν είναι σωστό να μην υλοποιείται μια δέσμευση και ότι ο ίδιος νιώθει άβολα απέναντι στους συνδημότες του: «Είμαι 5 τετραετίες πρόεδρος. Μέχρι το 2013 ήταν τιμή μου. Τα τελευταία δύο χρόνια δεν θέλω να είμαι πρόεδρος, γιατί δεν μπορώ να κοιτάξω στα μάτια τους συμπολίτες μου. Το πρόβλημα είναι σοβαρό, διότι οι βόθροι έχουν κορεστεί και οι κάτοικοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να φέρνουν βυτιοφόρο για να τους αδειάζουν το βόθρο».

Ο 79χρονος κάτοικος του χωριού, Γιώργος Μανώλης, δήλωσε ότι θα πρέπει να δοθεί λύση, αφού οι κάτοικοι αισθάνονται απογοητευμένοι από τη δέσμευση που δεν έχει τηρηθεί.

«Το καλύτερο έργο που έγινε στον Γραίκα ήταν η αποχέτευση. Όμως και το άλλο χωριό, τα Κουρουπέικα, είναι κι αυτό χωριό. Η αποχέτευση πρέπει να ολοκληρωθεί. Δεν έχει μείνει μεγάλο κομμάτι, κρίμα είναι. Είμαι στα 30 μέτρα από τα απόβλητα. Όταν φυσάει, η δυσοσμία είναι ανυπόφορη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Διονυσόπουλος πρόσθεσε ότι εκτός από την αποχέτευση, υπάρχει πρόβλημα και με την κατολίσθηση περίπου 100 μέτρα από την είσοδο του χωριού, στα δεξιά του δρόμου.

«Η κατολίσθηση σημειώθηκε το χειμώνα του 2014-15. Έχω ενοχλήσει πάρα πολλές φορέ την τεχνική υπηρεσία. Μου είπαν ότι θα μεριμνήσουν, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Έχει πιάσει τη μισή λωρίδα του δρόμου. Θα βρέξει και γεμίσει λάσπη και μετά θα μου λένε ότι δεν μπορούν. Το καλοκαίρι δεν έγινε καμία παρέμβαση».

Η διευθύντρια τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Γεωργία Σοφιανού, απάντησε και στα δύο ζητήματα, δηλώντας στην εφ.Πατρίς ότι μόλις ο καιρός το επιτρέψει, θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του δρόμου από την κατολίσθηση.

«Μετά τις πυρκαγιές του 2007, κάθε χρόνο στο συγκεκριμένο σημείο έχουμε κατολίσθηση. Πήγαμε μια μέρα με τα μηχανήματα, αλλά ήταν γεμάτο λάσπη το σημείο και θα γεμίζαμε τον δρόμο και θα λερώναμε όλο τον κόσμο και έτσι δεν μπορέσαμε. Τώρα που βλέπουμε ότι ο καιρός μπορεί να ανοίξει, έχουμε δρομολογήσει την αποκατάσταση του δρόμου» ενώ σχετικά με την αποχέτευση επισήμανε ότι η οικονομική κατάσταση του δήμου δεν επιτρέπει άμεσα την παρέμβαση.

«Δυστυχώς τη δεδομένη στιγμή δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να πάμε να φτιάξουμε εκεί την αποχέτευση, στον οικισμό Κουρουπέικα. Το κόστος είναι μεγάλο και τα οικονομικά του δήμου είναι αρκετά περιορισμένα. Η υπηρεσία έχει αποδείξει ότι όταν υπήρχαν οι απαραίτητες πιστώσεις, έφτιαχνε αρκετά έργα. Υπάρχει στον σχεδιασμό αλλά τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε, κάτι. Είναι ένα μικρό κομμάτι που έχει μείνει, περίπου 20% και όταν βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση θα γίνει το έργο».   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου