Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Αχαϊα: "Έχουμε έλλειψη σε φάρμακα" - Επιστολή από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο στον υπουργό Υγείας


Επιστολή με την οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε φάρμακα, έστειλε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας στον Υπουργό Υγείας.

Όπως αναφέρει, παρατηρείται ανεπάρκεια στην εισαγωγή φαρμάκων χαμηλού κόστους.

Θέμα: «Σχετικά με εισαγωγή ανεπαρκών ποσοτήτων φαρμάκων.»

Κύριε Υπουργέ,

Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) είναι ένας οργανισμός επιφορτισμένος να εισάγει από το εξωτερικό φάρμακα για σοβαρές και ιδιαίτερες περιπτώσεις ασθενών τα οποία απουσιάζουν από την αγορά γιατί οι εταιρείες παραγωγής ή εισαγωγής, δεν ενδιαφέρονται για αυτά, είτε λόγω χαμηλού κόστους, είτε λόγω μικρού ποσοστού ασθενών που τα χρειάζονται, συνεπώς μειωμένης κερδοφορίας.

Η υγεία όμως ως ύψιστό αγαθό και με απόλυτη αναγκαιότητα στην ίση και επαρκή αντιμετώπιση όλων των ασθενών, εξάλλου ο πολιτισμός ενός κράτους από τέτοια σημεία κρίνεται, απαιτεί επαρκείς ποσότητες έτσι ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα στην φαρμακευτική αγορά.

Δυστυχώς, από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ παρατηρήθηκε διαρκής μείωση των εισαγωγών, τόσο σε εύρος, όσο και σε ποσότητες των προαναφερθέντων σκευασμάτων. Τα capital controls και η απραξία του γενικού λογιστηρίου ώστε να εξαιρέσει το συγκεκριμένο ζήτημα από του ελέγχους κεφαλαίων, έχουν οδηγήσει την αγορά σε τρομακτική ασφυξία και τους ασθενείς σε υγειονομικά αδιέξοδα. Πρόσφατο mail της υπευθύνου του ΙΦΕΤ προς τις φαρμακαποθήκες αναδεικνύει το πρόβλημα αυτό. Για παράδειγμα, σιρόπια προφυλακτικά σε επιδημίες μηνιγγίτιδας σε σχολεία ή σκευάσματα για την αντιμετώπιση παρενεργειών των ψυχοφαρμάκων, κόστους κάτω των 3€, εισάγονται πλέον από τον ΙΦΕΤ σε ποσότητες που δεν καλύπτουν ούτε μία κωμόπολη της χώρας.

Παρακαλούμε όπως λάβετε τα απαιτούμενα μέτρα για την άμεση εξομάλυνση της κατάστασης. Εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή θα δημιουργηθούν πλέον κίνδυνοι για τη Δημόσια Υγεία σε μία φάση που η χώρα βρίσκεται ήδη σε ανθρωπιστική κρίση.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πριν να είναι πολύ αργά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου