Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Ξεχειλίζει η οργή των Ποντίων – Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα τώρα


Στο πιο χαρακτηριστικό σημείο της Αθήνας, στην πλατεία Συντάγματος, κάτω από το κτήριο της ελληνικής Βουλής, το σύνθημα που ακούγεται συνοψίζει την οργή των Ποντίων για τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη. «Πρώτα η σφαγή απ’ τους κεμαλικούς, και τώρα εμπαιγμός από τους πολιτικούς» φωνάζουν όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας και δίνουν το παρών στο συλλαλητήριο.


Τα μεγάφωνα που έχουν στηθεί στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος παίζουν ποντιακά, πολλοί επέλεξαν να φορέσουν μπλούζες με τα εμβλήματα των ποντιακών συλλόγων που εκπροσωπούν, ενώ στο κέντρο της Αθήνας «κατέβηκαν» λάβαρα και σημαίες, ελληνικές και του Πόντου.

«Η ιστορία γράφτηκε με αίμα και με πόνο, δεν ήτανε στο Τσάμπασι γενοκτονία μόνο», λέει ένα από τα συνθήματα.

«Απαιτούμε ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης θυμάτων του κεμαλισμού», γράφει το πανό της ΕΠΟΝΑ, ενώ το κλίμα στο Σύνταγμα αρχίζει να… ζεσταίνεται. Σε άλλο τους πανό οι νεολαίοι ζητούν τη διεθνή αναγνώριση του εγκλήματος της Γενοκτονίας. Με πλακάτ η Ένωση Ποντίων Πειραιά-Δραπετσώνας-Κερατσινίου προειδοποιεί τον υπουργό: «Οι πενταροδεκάρες που σας ταΐζουν απαιτούν σεβασμό των νεκρών τους».

Πολλοί κατέβηκαν στο Σύνταγμα με ποντιακές φορεσιές ενώ η χοροδιδάσκαλος Μάρω Προβατίδου ήρθε ειδικά από τη Γερμανία για το συλλαλητήριο.

«Μας κόψαν τις συντάξεις, αφαίρεσαν την ύλη, στους δρόμους όλοι βγήκαμε για τον προδότη Φίλη», λέει ένα άλλο σύνθημα που φωνάζουν οι συγκεντρωμένοι. Ανάμεσά τους (προς το παρόν) οι βουλευτές Σάββας Αναστασιάδης, Άννα Καραμανλή, Νίκος Νικολόπουλος και Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο ηθοποιός Λάζος Τερζάς, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Χάρης Πασβαντίδης και ο αντιδήμαρχος Αχαρνών Στάθης Τοπαλίδης.

Την κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης θα εκφωνήσει ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος Τοπαλίδης, ενώ από το βήμα θα τοποθετηθεί και ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης ως πρόεδρος του οικοδεσπότη ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου