Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Αντιδράσεις οινοποιών στην επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί


Κατατέθηκε τα μεσάνυχτα στη Βουλή ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει τελικώς την επιβολή του φόρου στο κρασί (40 ευρώ ανά εκατό λίτρα τελικού προϊόντος ή περίπου 30 λεπτά ανά μπουκάλι). Σύμφωνα με την κυβέρνηση ο φόρος στο κρασί θα αποφέρει 110 εκατ. ευρώ ετησίως. Πάντως σοβαρές αντιδράσεις υπήρξαν από τους οινοποιούς για αυτή την απόφαση. Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει την αγωνία, την οργή και την αμηχανία του κλάδου, ο οποίος ουδέποτε ενημερώθηκε ή ερωτήθηκε για ένα τέτοιο μέτρο. Από την πλευρά τους οι οινοποιοί της Κρήτης, σε ανοικτή επιστολή που απηύθυναν την Τρίτη το βράδυ προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, χαρακτηρίζουν ισχυρό πλήγμα την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο εμφιαλωμένο κρασί και εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους δεδομένου ότι σε καμία οινοπαραγωγική χώρα της ΕΕ δεν υφίσταται αντίστοιχος φόρος, καλλιεργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. 

Επίσης, τονίζουν «ότι το εμφιαλωμένο κρασί αποτελεί προϊόν πλήρους καθετοποίησης με αποτέλεσμα να πλήττονται όλα τα εμπλεκόμενα επαγγέλματα του οινικού κλάδου, μέσα στα οποία προσμετρώνται 200.000 αμπελουργοί, πάνω από 700 οινοποιητικές μονάδες με περισσότερους από 20.000 εργαζόμενους και πολλοί άλλοι τομείς, οι οποίοι συνδράμουν από το αμπέλι στο τελικό προϊόν». 

Στην ανοικτή επιστολή τους υπογραμμίζουν ακόμη ότι «ο κλάδος της οινοποιίας, παρ’ όλες τις δυσκολίες της περιόδου αυτής, εξακολουθεί να παράγει, να υποστηρίζει την αγροτική οικονομία, να κάνει συγκροτημένες προσπάθειες εξωστρέφειας με απτά αποτελέσματα, να δημιουργεί εθνική ταυτότητα στον χώρο της αγροτικής οικονομίας και να διατηρεί εν γένει μια δυναμική την οποία λίγοι παραγωγικοί κλάδοι σήμερα διαθέτουν». Καταλήγοντας, τα Δ.Σ. των Δικτύων Οινοποιών νομών Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, αναφέρουν ότι «ελπίζουν να επικρατήσει τελικά η λογική».

Αντιδράσεις από τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου
Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση την αγωνία, την οργή και την αμηχανία του κλάδου, ο οποίος ουδέποτε ενημερώθηκε ή ερωτήθηκε για ένα τέτοιο μέτρο. Και προσθέτει «Είναι εξοργιστικό και άκρως απογοητευτικό ότι η κυβέρνηση βρήκε την «εύκολη» λύση στον κλάδο των αμπελουργών, των οινοποιών αλλά και πλήθους συναφών παραγωγικών τομέων. 

Ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν οικονομικά και κοινωνικά καταστροφικό. Σημειώνουμε ότι ο αμπελοοινικός κλάδος της Χώρας σημαίνει: 
- 200.000 αμπελουργοί, 
- 700 και πλέον οργανωμένα οινοποιεία, 
- 20.000 εργαζόμενοι άμεσα στο χώρο της οινοποιίας, 
- Εκατοντάδες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από την παραγωγή και την εμπορία οίνου: φυτώρια, επιχειρήσεις εξοπλισμού, εταιρείες προώθησης, διανομείς, εστίαση, κάβες... 

Ειδικότερα: 
Τίθεται ζήτημα επιβίωσης του Ελληνικού αμπελώνα. Η αποδυνάμωση και αποδιοργάνωση της εσωτερικής αγοράς θα δώσει το τελικό χτύπημα στους Έλληνες αμπελουργούς, στην ανάπτυξη της Υπαίθρου αλλά και στις προσπάθειες να αναπτυχθεί η γαστρονομία. 

Όλες οι επιχειρήσεις του οινοποιητικού κλάδου και των συναφών δραστηριοτήτων επιβαρύνονται και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό και θα αναγκαστούν να προβούν σε περιορισμό δραστηριοτήτων, σε απολύσεις προσωπικού ή ακόμα και σε διακοπή των εργασιών τους. 

H επιβολή Ε.Φ.Κ. στον οίνο οδηγεί πρακτικά πολλές αν όχι τις περισσότερες από τις οινικές επιχειρήσεις σε κλείσιμο, λόγω φορολογικής αποθήκης. 

Με τον Ε.Φ.Κ. κατεδαφίζονται τα οργανωμένα οινοποιεία, εκείνα δηλαδή ακριβώς που προωθούν το σύγχρονο Στρατηγικό Σχέδιο που έχει επεξεργαστεί ο κλάδος για τον οίνο. 

Υπονομεύεται η προσπάθεια ανάπτυξης του Τουρισμού, τόσο γενικώς όσο και ως προς τις εναλλακτικές μορφές αυτού. 

Αποδεικνύεται ότι η Ελληνική Πολιτεία δεν αγγίζει το ζήτημα της χύμα διάθεσης αλκοόλης και αποσταγμάτων από την οποία προκύπτει φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή πολλαπλάσια των ισοδύναμων μέτρων που αναζητούνται. 

Η επιβολή Ε.Φ.Κ. στο κρασί θα σημαίνει σημαντική απώλεια εσόδων για το Κράτος. Η κατανάλωση κρασιού στην εγχώρια αγορά είναι ιδιαίτερα εύθραυστη και κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Η επιβολή του Ε.Φ.Κ. η οποία μετακυλίεται στον τελικό καταναλωτή θα τον αποθαρρύνει από 
Θα ενισχυθεί το φαινόμενο της λαθραίας διακίνησης οίνου. Αυτό συμβαίνει και με άλλα προϊόντα στα οποία επιβλήθηκε Ε.Φ.Κ. όπως π.χ. το τσίπουρο, με επώδυνα αποτελέσματα για τα δημοσιονομικά, την ποιότητα και την εικόνα του οίνου, ή ακόμα την δημόσια υγεία. 

To κρασί είναι τοπικό γεωργικό προϊόν. Φυσική εξέλιξη του σταφυλιού, το κρασί είναι συνυφασμένο με την ελληνική γεωργία και τον ελληνικό πολιτισμό. Είναι παραλογισμός να φορολογείται με ειδικό τρόπο ένα προϊόν της Ελληνικής Γης. 

Το ίδιο το δίκαιο της Ε.Ε. προβλέπει αποκλειστικά και μόνο για τον οίνο δυνατότητα μηδενικού συντελεστή. Η σχετική πρότασή κινείται αντίθετα από την πολιτική του συνόλου σχεδόν των οινοπαραγωγικών Χωρών της Ε.Ε., οι οποίες δεν επιβάλλουν Ε.Φ.Κ. στο κρασί. 

Για όλους αυτούς τους λόγους, δηλώνουμε την ευθεία και καθολική αντίδρασή μας απέναντι στην ιδέα επιβολής Ε.Φ.Κ. στο κρασί. Οποιαδήποτε υπονόμευση αυτών των αρχών θα μας βρει απέναντι. Είμαστε αποφασισμένοι να ενημερώσουμε και να κινητοποιήσουμε κάθε δύναμη αυτού του τόπου που θα μας εισακούσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου