Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Ακατάλληλο το νερό σε χωριά της ενότητας Παναιτωλικού


Εύλογη ανησυχία έχει προκαλέσει σε χωριά της ενότητας Παναιτωλικού  το έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής  Μέριμνας  της Περιφερειακής Ενότητας με το οποίο εισηγείται την άμεση διακοπή ολικής χρήσης του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση. Το έγγραφο έχει ημερομηνία 6 Νοεμβρίου  και μόλις προ ημερών οι κάτοικοι των χωριών αυτών ενημερώθηκαν για αυτή την εξέλιξη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το επίσημο και επείγον από 06/11/2015 (20 μέρες πριν) έγγραφό της, με αριθμό πρωτοκόλλου 288711/6784 , η  Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής  Μέριμνας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. απευθυνόμενη στις Τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Αγρινίου, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο αλλά και τους τοπικούς προέδρους Αγ. Παρασκευής, Σιτομένων, Σκουτεράς και Αγ. Βαρβάρας  ενημερώνει πως μετά την ανάλυση δειγμάτων που λήφθηκαν στις 22-9-2015 , διαπιστώθηκε μεγάλη απόκλιση μικροβιακών δεικτών κοπρανώδους προέλευσης μικροβίων.

Τα δίκτυα αυτών των χωριών δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης και η   Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας εισηγήθηκε την άμεση διακοπή ολικής χρήσης του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση.

Στα μέτρα που πρέπει να παρθούν άμεσα, με βάση το έγγραφο της 06/11/2015 , είναι και η ενημέρωση πόρτα- πόρτα των πολιτών ότι δεν πρέπει το νερό να χρησιμοποιείται για καμία χρήση έως και εφόσον βρεθούν κατάλληλα δείγματα μετά από διορθωτικές κινήσεις.

Ζητά από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Αγρινίου την άμεση ενημέρωση για τις διορθωτικές ενέργειες ενώ τονίζεται ότι η χλωρίωση δεν αποτελεί λύση αλλά δικλείδα ασφαλείας.

Ωστόσο μόλις χθες έγινε γνωστό από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Αγρινίου  πως βρίσκεται στη διαδικασία λήψης των απαραίτητων μέτρων έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ποσιμότητα του νερού των σημείων υδροληψίας που εφοδιάζουν τις δεξαμενές στην εν λόγω περιοχή.

Τονίζεται πως το νερό του δικτύου μετά την δεξαμενή έχει μηδενικούς μικροβιολογικούς δείκτες λόγω χλωρίωσης, παρόλα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστεί ο μικροβιολογικός φόρτος του νερού των σημείων υδροληψίας προ χλωρίωσης.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε έντονες  αντιδράσεις στα χωριά δεδομένου ότι αν και το έγγραφο της  Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας  ισχύει από 6 Νοεμβρίου μέχρι πρότινος καμιά ενημέρωση των κατοίκων δεν υπήρξε. Παρότι δηλαδή η  Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας εισηγήθηκε  την άμεση διακοπή ολικής χρήσης του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση οι κάτοικοι των χωριών δεν το γνώριζαν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου