Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

"Ζωντάνεψαν" τα βουνά των σκουπιδιών στον Πύργο


Μόνο για λίγο κράτησε η ομαλή αποκομιδή των σκουπιδιών στον Πύργο. Τα προβλήματα που έχουν προκύψει τις τελευταίες εβδομάδες με την μεταφορά σε άλλους ΧΥΤΑ ευρύτερα στη Δυτική Ελλάδα, αλλά και η έλλειψη άλλης λύσης, εν αναμονή της λεγόμενης ενδιάμεσης λύσης, έχει οδηγήσει το δήμο Πύργου σε αδιέξοδο. Πέρα από τους τόνους των σκουπιδιών που παραμένουν περισσότερο από ένα χρόνο διάσπαρτοι πέριξ της πόλης του Πύργου, στο κέντρο η κατάσταση επιδεινώθηκε. Εδώ και δεκαπέντε ημέρες παραμένουν στους δρόμους και τις γειτονιές του Πύργου σωρευμένοι εκατοντάδες τόνοι σκουπιδιών. Τα βουνά των σκουπιδιών «ζωντάνεψαν», ενώ λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας έχουν αναπτυχθεί βλαβερά έντομα και τρωκτικά.

Τραγικές οι εικόνες παντού

Επιχειρήσαμε ένα οδοιπορικό στη διαδρομή από τον Πύργο έως το Κατάκολο, αλλά και μια περιήγηση μέσα στην πρωτεύουσα της Ηλείας. Η διαδρομή προς το επίνειο αποτελεί την απόλυτη δυσφήμιση για τον τόπο μας. Η ανεξέλεγκτη εναπόθεση σκουπιδιών από τους κατοίκους και η μη αποκομιδή από τις υπηρεσίες του δήμου, συνθέτουν ένα τραγικό αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα μετά τον Αγ. Ιωάννη η εικόνα δεν περιγράφεται. Σκουπίδια παντού, σε δρόμους σε διασταυρώσεις σε χωράφια. Πολλές φορές στο ίδιο μέρος, σε τρεις ή τέσσερις μεριές «βουνά» ξεπροβάλλουν απειλητικά. Ακόμα και στο αποστραγγιστικό κανάλι του ΤΟΕΒ έχουν πεταχτεί σκουπίδια. Στην περιοχή «Πανσέληνος» η χωματερή που δημιουργήθηκε πριν μήνες έχει λάβει «επίσημο» χαρακτήρα, ενώ λίγα μέτρα πιο κάτω, το γήπεδο του Κατακόλου, έχει λάβει και αυτό τον τίτλο της χωματερής.

Στην πόλη του Πύργου τα γνωστά σημεία και πάλι έχουν γεμίσει με σκουπίδια. Με μια διαφορά σε σχέση με το παρελθόν. Ακόμα και εκεί που ο δήμος είχε κάδους και τους απομάκρυνε, οι κάτοικοι στοίβαξαν ξανά σκουπίδια. Σε κάποιες περιοχές αυξήθηκαν τα «σημεία συγκέντρωσης» και γενικότερα η κατάσταση λίγο πριν από τα Χριστούγεννα είναι απελπιστική. Τα σκουπίδια και πάλι υπάρχουν παντού… Έξω από σχολεία, έξω από εκκλησίες, έξω από δημόσια κτίρια, έξω από τις πόρτες μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου