Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Debate πολιτική παρωδία - Το μόνο ενδιαφέρον η κόντρα Μεϊμαράκη-Καμμένου για τα υποβρύχια


Σε μία πολιτική παρωδία, η οποία σε καμία περίπτωση δεν έκανε τους Έλληνες που θα πάνε την επόμενη Κυριακή στις κάλπες να ψηφίσουν σοφότερους, με τους πολιτικούς αρχηγούς να μην δίνουν απαντήσεις επί της ουσίας στα ερωτήματα των δημοσιογράφων και να κάνουν βαρετούς μονόλογους, εξελίχθηκε το χθεσινοβραδινό debate. Η μόνη στιγμή που «έσπασε» το άχρωμο και άοσμο της τηλεοπτικής αναμέτρησης ήταν η ένταση που δημιουργήθηκε προς το τέλος με την αντιπαράθεση Μεϊμαράκη και Καμμένου για την υπόθεση των υποβρυχίων.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις για τη συμφωνία που υπέγραψε και φέρνει σκληρά μέτρα για τους Έλληνες πολίτες και να υπερασπιστεί την πολιτική του, επαναλαμβάνοντας πάντως όσα έχει πει το τελευταίο διάστημα, ενώ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και αυτός βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν του τέθηκαν ερωτήματα για τη διακυβέρνηση της χώρας επί Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα εμφανίστηκε να βρίσκεται έξω από τα… νερά του στο debate αν και πιο απελευθερωμένος από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και από την αρχή πέρασε στην επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα, κάτι που για ορισμένους ήταν κέρδος, ενώ για άλλους έδειξε έλλειψη ψυχραιμίας, με τον πρώην πρωθυπουργό ωστόσο να απαντά σε χαμηλότερους τόνους. 

Και οι δύο, Τσίπρας και Μεϊμαράκης κινήθηκαν στην τακτική του να μην γίνει η γκάφα ή το μεγάλο λάθος που θα δώσει πόντους στην άλλη πλευρά, προσπαθώντας με τις απαντήσεις τους να απευθυνθούν στους ψηφοφόρους τους, ο μεν πρώτος κυρίως να αυξήσει τη συσπείρωση του κόμματος του και ο δεύτερος να «τραβήξει» κόσμο από το κέντρο. 

Ωστόσο, οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο Πάνος Καμμένος επιτέθηκε στον πρόεδρο τη ΝΔ για την υπόθεση των υποβρυχίων μία κόντρα που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μερικές ημέρες και εν’ όψει των εκλογών. 

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ χαρακτήρισε ακόμη και υπόδικο τον Β. Μεϊμαράκη λέγοντας πώς η υπόθεση που τον εμπλέκει βρίσκεται ακόμη στους εισαγγελείς, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ για να του απαντήσει αναγκάστηκε να υπερασπιστεί ακόμη και την οικογένεια Παπανδρέου στην υπόθεση των CDS που είχε δικαστική διένεξη με τον Πάνο Καμμένο.

Εκνευρισμένος μάλιστα ο κ. Μεϊμαράκης απευθύνθηκε στον Αλέξη Τσίπρα και εκτός μικροφώνου και ενώ οι κάμερες ήταν στραμμένες αλλού φέρεται να του είπε «ξέρω ότι θες να με χτυπήσεις, αλλά γιατί βάζεις τον Πάνο να κάνει τη βρώμικη δουλειά και δεν το κάνεις εσύ;». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να τους απάντησε «μην με μπλέκεις σε τέτοια». 

Άλλο ένα επεισόδιο που στιγμάτισε το debate ήταν ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τη δημοσιογράφο του Mega, Όλγα Τρέμη όταν εκείνη ζήτησε χωρίς να είναι η σειρά της διευκρινίσεις για τα λεγόμενα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τις τηλεοπτικές άδειες. Είναι ένα θέμα που «καίει» το «μεγάλο κανάλι».         

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους αρχηγούς, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατέβαλε φιλότιμη προσπάθεια να προσελκύσει τους θιασώτες της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα και να κρατήσει ζωντανή την αντίθεση Μνημόνιο – αντιμνημόνιο, συνδέοντας όλα τα θέματα στον καμβά της συγκεκριμένης αντίθεσης.

Στην προσπάθεια, πάντως, του επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας να γίνει αποδέκτης των ψηφοφόρων που εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ για τη μνημονιακή του στροφή, αντιστάθηκε σθεναρά ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας που έβαλε επανειλημμένα στο στόχαστρο του το «κόμμα Λαφαζάνη» θέλοντας να του περιορίσει τη δυνατότητα αλίευσης από την κοινή δεξαμενή του αριστερόστροφου ευρωσκεπτικισμού.

Τον δικό τους αγώνα έδωσαν ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά. Η επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ κατάπιε τη γλώσσα της όταν ρωτήθηκε για τα οικονομικά του κόμματος ενώ αποδείχθηκε πώς είναι «όμηρος» τόσο της πολιτικής Παπανδρέου, τον οποίο υπερασπίστηκε χθές, όσο και του Βενιζέλου που αποτελείωσε το ΠΑΣΟΚ.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επιτέθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ σε μία προσπάθεια να σταματήσει τις διαρροές ψηφοφόρων από το κόμμα του. Φαίνεται πώς το Ποτάμι στερεύει και αυτό γιατί πλέον δεν έχει κανένα αφήγημα παρά μόνη στόχευση να μπει στην κυβέρνηση, όπως άλλωστε θέλουν και οι δανειστές. 

Το βαρετό debate ήρθαν να κλείσουν και οι τελευταίες τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών που δεν ήταν καθόλου ευρηματικοί και είπαν για άλλη μία φορά αυτά που ακούμε μέρες τώρα στις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις. 

Αλέξης Τσίπρας

Στην δήλωσή του με την οποία έκλεισε την τηλεμαχία, ο κ. Τσίπρας , είπε ότι στις 25 Ιανουαρίου, ξεκινήσαμε μια τολμηρή και δύσκολη προσπάθεια να αλλάξουμε την Ελλάδα, δεν δειλιάσαμε να συγκρουστούμε, δώσαμε στιγμές ανάτασης και αξιοπρέπειας στον ελληνικό λαό. 

Την κρίσιμη στιγμή, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, βάλαμε τον λαό στο τραπέζι και με το δημοψήφισμα ζητήσαμε μια καλύτερη συμφωνία και τα καταφέραμε. Ωστόσο, είπε ο κ. Τσίπρας, οι κρίσιμες μάχες είναι μπροστά μας. Είναι ευκαιρία, τόνισε, να ξεμπερδεύουμε με το παλιό καθεστώς, με την διαπλοκή και την διαφθορά. Είναι στο χέρι μας, κατέληξε ο κ. Τσίπρας, να ξεμπερδεύουμε με το παλιό και να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω.

Ευάγγελος Μεϊμαράκης 

"Κοιτώ τους Έλληνες πολίτες στα μάτια, τους ζητώ να πάνε στην κάλπη αφού θα έχουν κρίνει και θα έχουν συγκρίνει", είπε στο κλείσιμό του στο ντιμπέιτ, ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης. 

Συνέχισε ότι με την συναισθηματική τους ψήφο στις προηγούμενες εκλογές άθελά τους έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και τις συνέπειες τις πληρώνουμε τώρα. 

Ο κ. Μεϊμαράκης είπε ακόμη ότι η ΝΔ είναι η παράταξη που μπορεί να συνθέσει, και πρόσθεσε ότι ο ίδιος γνωρίζει τα προβλήματα, δικηγορεί και είναι στην πιάτσα. Έθεσε το ερώτημα "ποιός θα φέρει επενδύσεις και δουλειές" και κάλεσε τους ψηφοφόρους να σκεφθούν ψύχραιμα και να ψηφίσουν τη ΝΔ. 

Παναγιώτης Λαφαζάνης

«Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Αλέξης Τσίπρας, διαγωνίζονται για το ποιος είναι ο καλύτερος εγγυητής της ενιαίας Ευρωζώνης, η οποία βλάπτει την Ευρώπη και κυρίως την Ελλάδα», ανέφερε κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης και τόνισε. «Εμείς λέμε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση, χωρίς την λιτότητα των Μνημονίων και την λεηλασία της χώρας».

Σταύρος Θεοδωράκης

«Μετά την πρώτη φορά Αριστερά τώρα πρώτη φορά σοβαρά»,ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης κλείνοντας την παρέμβασή του στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών. Πρόσθεσε ότι οι πολίτες χρειάζεται να ενισχύσουν το Ποτάμι γιατί έχει αξία και ικανά στελέχη κι όχι πολιτικούς των κομματικών μηχανισμών για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα της χώρας, κάνοντας αναφορά στο Νικηφόρο Διαμαντούρο και τον Νίκο Αλιβιζάτο που μετέχουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Ποταμιού. 

Δημήτρης Κουτσούμπας

Απευθυνόμαστε στον εργαζόμενο λαό, στους νέους και τις νέες, σε όσους έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και την Ν.Δ. εξαιτίας των αντιλαϊκών πολιτικών τους και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο, είδαν τις ελπίδες τους να διαψεύδονται και τώρα ψάχνουν αποκούμπι, είπε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στο β΄ σκέλος της 7ης ενότητας (σύντομο μήνυμα) της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε όλους αυτούς τους πολίτες να μην επιστρέψουν στον ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ, ούτε να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ ή άλλα κόμματα που λειτουργούν ως αναχώματα και θα «βάλουν πλάτη» σε μια αντιλαϊκή πολιτική.

Απευθύνθηκε σε όσους ψήφισαν παλαιότερα το ΚΚΕ, και κατόπιν ψήφισαν άλλα κόμματα και τους κάλεσε αφού σκεφθούν τι επιπτώσεις είχαν οι επιλογές τους στην ίδια τους την ζωή, να συμπαραταχθούν με το ΚΚΕ.

«Οι κοκορομαχίες που είδαμε απόψε» δεν σημαίνει ότι δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση την επομένη των εκλογών, αλλά θα είναι κυβέρνηση που θα εφαρμόσει τα μνημόνια, θα είναι κυβέρνηση αντιλαϊκή είπε ο Δημ. Κουτσούμπας.

Πάνος Καμμένος

"Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκπροσωπούν τη Κεντροδεξιά που δεν σχετίζεται με τις λίστες της Siemens και τη λίστα Λαγκάρντ» επισήμανε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

Όπως σημείωσε ο Πάνος Καμμένος, οι ΑΝ.ΕΛ. είναι ένα κίνημα που γεννήθηκε μέσα από τη σύγκρουση με τη λιτότητα. Μεταξύ άλλων, όπως είπε, «από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που δεν μπορούσαν να πάρουν δάνεια από τράπεζες όπως η Αγροτική, την ίδια ώρα που οι τράπεζες αυτές έσβηναν δάνεια σε μεγαλοεπιχειρηματίες».

Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. επισήμανε ότι «δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τη συμφωνία που διατηρεί τον ΕΝΦΙΑ, αλλά καταφέραμε να μη βγει η χώρα από την Ε.Ε. και να μη γίνει αποθήκη ανθρώπων», και πρόσθεσε ότι «θέλουμε μια κοινωνία χωρίς άνεργους, με ανάπτυξη, με χαμόγελο».

Φώφη Γεννηματά

Να σταματήσουν την άγονη και στείρα, όπως είπε αντιπαράθεσή τους και να δεσμευτούν απέναντι στον ελληνικό λαό ότι θα εξασφαλίσουν μια σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, κάλεσε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, στο μήνυμά της.

Η στείρα και άγονη αντιπαράθεση δεν αφορά την ελληνική οικογένεια που βιώνει την οικονομική κρίση. Η οικογένεια είναι το κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας. Εκεί συναντιούνται τέσσερις γενιές. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον», επεσήμανε η κ. Γεννηματά ενώ κατέληξε:

«Οι συνενώσεις είναι δύσκολη δουλειά. Σας καλώ να αντιμετωπίσουμε τη χώρα ως δική μας οικογένεια. Το έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε. Το πετύχαμε το προηγούμενο διάστημα, μπορούμε να το κάνουμε και πάλι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου