Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Με λουκέτο απειλούνται 119 Αγροτικοί συνεταιρισμοί


Με λουκέτο απειλούνται  119 συνεταιριστικές οργανώσεις αφού πολιτεία και Ε.Ε κάνουν απαιτητές κρατικές ενισχύσεις που πήραν συνεταιρισμοί όλης της χώρας από το 1982 έως το 1994.

Το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και οι συνεταιρισμοί που απειλούνται με αφανισμό αλλά και οι εκπρόσωποί τους δεν μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία των οργανώσεων.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ ανέλαβε δράση για την άμεση επίλυση αυτού του μείζονος σημασίας για τον αγροτικό κόσμο θέματος και ζητά παρέμβαση του υπηρεσιακού υπουργού, Δημήτρη Μελά, ώστε να "παγώσουν" οι διαδικασίες βεβαίωσης των χρεών στις ΔΟΥ, γιατί αν συμβεί κάτι τέτοιο θα μιλάμε για το τέλος των συνεταιρισμών στην Ελλάδα.

Έτσι για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση της ΠΑΣΕΓΕΣ  με τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μελά, προκειμένου να συζητήσουν το σοβαρό θέμα που ανακίνησε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός κ. Βαγγέλης Αποστόλου, για την ανάκτηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων του νόμου 2008/1992 που αφορά χρέη Συνεταιριστικών Οργανώσεων της περιόδου 1982 μέχρι και 1989 αλλά και των περιόδων 1992 και 1994, που ανελήφθησαν και ρυθμίστηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο.



«Κυβερνητικές αστοχίες»

Κατά την άποψη της ΠΑΣΕΓΕΣ το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό, αφορά 119 Συνεταιριστικές Οργανώσεις και πρέπει να ανασταλεί κάθε διαδικασία σύνταξης χρηματικού καταλόγου και αποστολής της στις ΔΟΥ από την Διεύθυνση Οικονομικών Ελέγχων του υπουργείου, μέχρι λήψη απόφασης, για αντιμετώπιση του θέματος, από την νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου που θα προκύψει από τις εκλογές.



«Κυβερνητικές αποφάσεις εκείνης της περιόδου που συμπεριελήφθησαν σε διατάξεις νόμων στόχευαν στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της τότε ΑΤΕ και αστοχίες Υπουργών Γεωργίας εκείνης της περιόδου που δεν φρόντισαν να νομιμοποιήσουν τις ρυθμίσεις χρεών με αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. (όπως έκανε ο κ. Ανωμερίτης με τη ρύθμιση του κ. Τζουμάκα), δε μπορεί να βαρύνουν τους Συνεταιρισμούς και να τους απειλούν με αφανισμό 30 χρόνια μετά», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε Δελτίο Τύπου της ΠΑΣΕΓΕΣ.



Το γαϊτανάκι της…τρέλας

Η ΠΑΣΕΓΕΣ έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τα ιλιγγιώδη ποσά- που είναι φεσωμένες οι 119 οργανώσεις, ποσά που πρέπει να…επιστρέψουν, εντόκως φυσικά!

Από την Ένωση Κιτροπαραγωγών Κρήτης ζητείται ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, από την ΕΑΣ Δωδεκανήσου περίπου 4 εκατ. ευρώ, από την ΕΑΣ Αργολίδος επίσης 4 εκατ, ευρώ, από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου περίπου 2 εκατ. ευρώ, από την Ένωση Ηλείας-Ολυμπίας 2, 2 εκατ. ευρώ, από την ΕΑΣ Επαρχίας Αλμυρού περίπου 3 εκατ. ευρώ και το γαϊτανάκι της τρέλας συνεχίζεται… Ο στόχος προφανής: να αφανισθούν οι συνεταιριστικές οργανώσεις.



Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηλείας Ολυμπίας κ. Γεράσιμος Καλλιμώρος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η «Πατρίς» μαζί του δήλωσε ότι  πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, ενώ εκτιμά ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ με τις συντονισμένες κινήσεις της θα καταφέρει να οδηγήσει σε λύση το θέμα.



Αυξήθηκαν οι οργανώσεις

Στο μεταξύ με την προσθήκη 90 αγροτικών συνεταιρισμών από 34 νομούς της χώρας, τις 1.040 έφτασαν οι ενεργές αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις που ενεγράφησαν στο μητρώο ΑΣΟ και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων της χώρας.

Το μητρώο τηρείται από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης (πρώην Αγροτικής Ανάπτυξης), συστάθηκε με το νόμο Σκανδαλίδη (4015/2011) και είναι μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων και πληροφοριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου