Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

«Ξέμεινε» από «Μαντού» και το Νοσοκομείο του Πύργου


Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει το νοσοκομείο του Πύργου, όπως και όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα πανελλαδικά, όσον αφορά την προμήθεια φιαλιδίων για το «τεστ Μαντού», τη δερματική δοκιμασία που χρησιμοποιείται για να ελεγχθεί αν κάποιος παρουσιάζει σημάδια έκθεσης στο βακτήριο Mycobacterium tuberculosis, που προκαλεί φυματίωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο τελευταίος εμβολιασμός στο νοσοκομείο του Πύργου έγινε στις 28 Νοεμβρίου του 2015. Έκτοτε το νοσοκομείο έχει κάνει δύο παραγγελίες προς το Ινστιτούτο Παστέρ, χωρίς όμως αντίκρισμα, καθώς το ινστιτούτο πριν από μερικές ημέρες ανακοίνωσε ότι η παρατηρούμενη έλλειψη οφείλεται σε σημαντική καθυστέρηση στην παράδοση της φυματινής από την παραγωγό εταιρεία που εδρεύει στην Κοπεγχάγη της Δανίας.

Η τελευταία φορά που παρέλαβε φιαλίδια το νοσοκομείο του Πύργου ήταν στις αρχές του καλοκαιριού του 2015, όταν και παρέλαβε 30 (αντί για τα 100 που είχε ζητήσει). Τα 30 φιαλίδια αντιστοιχούν θεωρητικά σε 15 δόσεις, πρακτικά όμως δύσκολα βγαίνουν πάνω από 10.

Από τον ιατρικό κόσμο εκφράζεται προβληματισμός και ανησυχία, καθώς αν συνεχιστεί αυτή η έλλειψη, αυξάνει ο κίνδυνος της ανεπαρκούς πρόληψης. Σύμφωνα με στοιχεία το 2015 γίνονταν στο νοσοκομείο του Πύργου περίπου 40 με 45 τεστ φυματινοαντίδρασης (μαντού) ανά μήνα, ενώ όταν υλοποιείται μαζικό πρόγραμμα στα σχολεία, ο αριθμός είναι τουλάχιστον πενταπλάσιος. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Δεκέμβριο του 2014 έγιναν 263 τεστ μαντού στο νοσοκομείο του Πύργου, ενώ τον Μάιο του 2013 πάνω από 300!

Το τελευταίο διάστημα, τον πληθυσμό της Ηλείας εξυπηρετεί η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας  της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με το απόθεμα που υπάρχει, ωστόσο δεν επαρκεί για πολύ καιρό ακόμα.

Τι είναι το «μαντού»

Η φυματιναντίδραση Mantoux είναι μία δερματική δοκιμασία, με την οποία ελέγχεται η ευαισθησία του δέρματος στη φυματίνη (πρωτείνη του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης) και αποτελεί τον πιο ευαίσθητο δείκτη για την διάγνωση της φυματίωσης. Η φυματιναντίδραση είναι συνήθως αντίδραση επιβραδυνόμενου (μετά από 48 ώρες) τύπου που οδηγεί στην εμφάνιση οιδήματος (πρήξιμο), διηθήσεως (βλάβη σε βάθοςσκληρία) και ερυθρότητας (κοκκινίλα) στο σημείο έγχυσης της φυματίνης. Μπορεί όμως να παρατηρηθεί και άμεσου τύπου αντίδραση προς τη φυματίνη ή τα έκδοχά της, που όμως εξαφανίζεται σε 24 ώρες.

Η ειδικότητά της ποικίλλει από 50-100% και εξαρτάται από την συχνότητα των λοιμώξεων από άτυπα μυκοβακτηρίδια σε κάθε περιοχή. Η ανάγνωση της εξέτασης γίνεται μετά από 48 με 72 ώρες και αξιολογείται το μέγεθος της σκληρότητας του δέρματος και όχι η ερυθρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου