Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Η αλλαγή του κλίματος… «τρελαίνει» τις καλλιέργειες!


Με μια ηλιόλουστη ημέρα και το θερμόμετρο να έχει «σκαρφαλώσει», μέχρι τουλάχιστον να δύσει ο ήλιος, πάνω από τους 21 βαθμούς Κελσίου υποδέχθηκε χθες η Ηλεία τον Δεκέμβριο… Οι συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της παγκόσμιας αλλαγής του κλίματος γίνονται ολοένα και πιο αισθητές και στον τόπο μας, με πρώτο… «θύμα» τις γεωργικές καλλιέργειες! Ο κύκλος των φυτών, που πλέον βρίσκονται… εκτός κλίματος, δεν ολοκληρώνεται ποτέ, ενώ οι καινούργιες ασθένειες «ξεφυτρώνουν» η μία πίσω από την άλλη. Το καλλιεργητικό κόστος εκτοξεύεται στα ύψη καθώς τα προβλήματα και οι ανάγκες που θα παρουσιαστούν κατά την διάρκεια της καλλιέργειας είναι απρόβλεπτα, ενώ οι παραγωγοί ανησυχούν ήδη για την επόμενη χρονιά, την οποία χαρακτηρίζουν πάρα πολύ δύσκολη!

Μιλώντας ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών και της Ένωσης Νέων Αγροτών Ηλείας κ. Θοδωρής Βασιλόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτή η αλλαγή που έχει παρατηρηθεί τα τρία τελευταία χρόνια, μια υψηλές θερμοκρασίες, μία χαμηλές, δημιουργεί γενικότερα προβλήματα σε όλα τα προϊόντα. Το βλέπουμε και το παρατηρούμε καθημερινά στην φθινοπωρινή πατάτα αλλά και στα υπόλοιπα κηπευτικά και κυρίως στα χειμωνιάτικα, τα οποία δεν μπορούν να ολοκληρώσουν το κύκλο τους και οι παραγωγοί δεν μπορούν να συγκομίσουν την παραγωγή τους. Άρα έχουμε μειωμένη παραγωγή καθώς το κάθε προϊόν θέλει το δικό του περιβάλλον και τις καιρικές συνθήκες τις οποίες δεν έχουμε πια. Όλες αυτές οι αλλαγές έχουν φέρει ανησυχία στους παραγωγούς και το βλέπουμε τα τελευταία 2-3 χρόνια με τις επιπτώσεις που έχουμε στην ελιά και στην βρώσιμη και στην ελαιοποιήσιμη, στα αμπελοειδή, όσο και στα κηπευτικά που είχαμε όλα αυτά τα σκαμπανεβάσματα. Και κυρίως εδώ στην Ηλεία, στην Δυτική Ελλάδα, που είμαστε η «πύλη» πολλών βροχοπτώσεων, το πιο σημαντικό δεν είναι ότι έχουμε μείωση στην καλλιέργεια, αλλά έχουμε πάρα πολλές καινούργιες ασθένειες τις οποίες παρατηρούμε φέτος στην ελιά. Δεν είναι μόνο ο δάκος και ο πυρηνοτρίτης, αλλά και οι καινούργιες ασθένειες τις οποίες πρέπει να δουν τα Ινστιτούτα. Γι’ αυτό κάνουμε κάλεσμα κυρίως στην Πολιτεία να μπορέσει να συμβάλει με σωστές επιτροπές και να γίνουν μελέτες πάνω σε αυτές τις καινούργιες ασθένειες.

Φοβάμαι ότι οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες και τραγικές για το νομό μας την επόμενη χρονιά, έχοντας υπόψη τις υψηλές θερμοκρασίες και τα υπόλοιπα – εκτός εποχής – καιρικά φαινόμενα των δύο τελευταίων χρόνων».

Ζητήσαμε για το θέμα την άποψη ενός γεωπόνου, του κ. Θοδωρή Λούρμπα από τη Γαστούνη, ο οποίος είπε στην : «Με την αύξηση της θερμοκρασίας που παρατηρείται γενικότερα στον πλανήτη τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί συνθήκες για να επικρατήσουν ασθένειες και παθογόνα γενικότερα σε φυτά και καλλιέργειες στο σύνολό τους οι οποίες, και πολύ δύσκολο είναι να αντιμετωπιστούν αλλά προκαλούν και έντονο προβληματισμό.

Έχουμε προβλήματα και να τα θεραπεύσουμε αλλά και αύξησης του κόστους. Οι παραγωγοί αναγκάζονται να κάνουν υπερβολικές δαπάνες που δεν τις είχαν τα προηγούμενα χρόνια, να έχουν προσθέσει νέους  ψεκασμούς που δεν μπορούσαμε ούτε εμείς οι τεχνικοί γεωπόνοι να τα προβλέψουμε και να βρεθούμε σε μια αύξηση του κόστους όπου με τα έσοδα των καλλιεργειών δεν μπορούν να ανταποκριθούν.  

Σαν συνέπεια όλων αυτών είναι να  υπάρχουν συνέχεια οικονομικά προβλήματα, να μην έχουμε παραγωγές υψηλές, εμείς να έχουμε προβλήματα στην είσπραξη των χρημάτων μας και οι παραγωγοί στην καθαρή τους πρόσοδο ανά έτος. Όλα αυτά δημιουργούν συνθήκες προβληματισμού, πολλοί δε σκέπτονται για την επόμενη χρονιά. Η επόμενη χρονιά θεωρώ ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολη, ένας από τους λόγους είναι σαφώς η αύξηση της θερμοκρασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου