Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Χωρίς αποζημίωση η σταφίδα που είναι στα αλώνια


Η σταφίδα που βρίσκεται στα αλώνια και καταστράφηκε από την θεομηνία που έπληξε πολλές περιοχές της Ηλείας, δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ!

Αντίθετα η σταφίδα που βρίσκεται ακόμη στο κλήμα και καταστράφηκε από θεομηνία, αποζημιώνεται. Αυτός είναι ο πρώτος παραλογισμός που περιέχεται στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ. Ο δεύτερος είναι ότι δεν ισχύει το ίδιο με τα σύκα, αν και η καλλιεργητική διαδικασία είναι ίδια με αυτή της σταφίδας.  Γιατί αυτή η κατάφωρη αδικία σε βάρος των αγροτών; Την απάντηση δίνει  ένας  σταφιδοπαραγωγός.

«Κάποιοι αδιαφόρησαν»

Ο κ. Βέργος Κώστας, είναι ένας από τους μεγαλύτερους  σταφιδοπαραγωγούς του νομού Ηλείας.  Καλλιεργεί 120 στρέμματα σταφίδα και είχε αυτή την περίοδο περίπου 140-150 αλώνια. Η θεομηνία έπληξε μεγάλο μέρος της παραγωγής του, περίπου 50 τόνους.

«Ο ΕΛΓΑ πρέπει να αποζημιώσει και εκείνους τους σταφιδοπαραγωγούς που είχαν τον προϊόν τους στα αλώνια και όχι μόνο στα φυτά», δηλώνει στην «Πατρίς» ο κ. Βέργος και συνεχίζει: «Όταν συνέτασσαν τον κανονισμό του  ΕΛΓΑ, εκείνοι που έπρεπε να ενδιαφερθούν, βουλευτές, αγροτικοί σύλλογοι, άλλοι φορείς, αγνόησαν την σταφίδα, κάτι που  δεν συνέβη με τα σύκα. Αποτέλεσμα εκείνης της παράλειψης είναι οι σταφιδοπαραγωγοί που πληγήκαμε να είμαστε στο χείλος του γκρεμού.  Θέλω επίσης να πω ότι πληρώνω στον ΕΛΓΑ αρκετές χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο για να ασφαλίζω τα αγροτικά μου προϊόντα. Πού είναι τώρα ο ΕΛΓΑ;».Και ο κ. Βέργος καταλήγει: «Πρέπει να ξεσηκωθούμε εμείς οι σταφιδοπαραγωγοί για να αποκατασταθεί άμεσα αυτή η αδικία και να ισχύσει και για μας ότι ισχύει για τα σύκα. Δεν είναι λογικό να μας στέλνουν για αποζημιώσεις στα ΠΣΕΑ». Οι αποζημιώσεις  μέσω Πολιτικού Σχεδιασμού Έκτακτης Ανάγκης (ΠΣΕΑ) είναι χρονοβόρος και αβέβαιη.

Σύκο ναι, σταφίδα όχι

 Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ , όπως τον διαβάσαμε στο ΦΕΚ του 2011, στο άρθρο περί αποζημιώσεων από καταστροφές αναφέρει μεταξύ  άλλων: «7. Οι ζημιές που προξενούνται :α. Μετά τον αποχωρισμό της παραγωγής από τα φυτά.β. Μετά την αποκοπή ή απόσπαση των φυτών από το έδαφος». Αυτές οι καλλιέργειες  δεν αποζημιώνονται. Όμως παρακάτω, στο ίδιο άρθρο αναφέρονται τα εξής:Από τις παραπάνω περιπτώσεις (α, β) εξαιρούνται οι καλλιέργειες εκείνες για τις οποίες η καλλιεργητική τεχνική ή ο τρόπος συγκομιδής επιβάλλει την παραμονή της παραγωγής ή των φυτών στο έδαφος για ορισμένο χρονικό διάστημα (αρωματικά φυτά, μηδική, κλπ σανοδοτικά φυτά, όσπρια, σύκα, μαστίχα, ξηρά κρεμμύδια και σκόρδα).»

Ο συντάκτης του κανονισμού του ΕΛΓΑ, αγνόησε την σταφίδα αν και ακολουθείται για την αποξήρανσή της  η ίδια τεχνική με τα σύκα, για τα οποία υπάρχει αναφορά στον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου