Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Πάτρα: Θαλάσσιο λιοστάσι και σχολείο φάντασμα – Το πάρτι των καταπατήσεων


Η πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας κατέχει ξεχωριστή θέση στο χάρτη των καταπατήσεων δημόσιων και δημοτικών καταπατήσεων σε όλη τη χώρα, καθώς η αποκάλυψη πως περισσότερα από 1706 ακίνητα στην περιοχή έχουν καταπατηθεί αναθέρμανε περιπτώσεις στις οποίες πρωταγωνιστές δεν είναι μόνο ιδιώτες αλλά και το ίδιο το κράτος.

Κορυφαία περίπτωση αποτελεί αυτή του κτιρίου παλιά εμπορική σχολής στη διασταύρωση των οδών Μανιακίου και Κορίνθου, το οποίο ανήκει στο Δήμο της Πάτρας αλλά δεν υπάρχει πουθενά. Αιτία το γεγονός, ότι η πάλαι ποτέ Νομαρχία Αχαΐας, «ξέχασε» κατά ένα περίεργο τρόπο να το δηλώσει όταν γινόταν η σχετική εγγραφή στο κτηματολόγιο και επίσης κατά ένα περίεργο τρόπο, ξέχασε να το μεταβιβάσει στο Δήμο , όταν τερμάτισε ο συγκεκριμένος θεσμός του Β βαθμού αυτοδιοίκησης τη λειτουργία του.

Έτσι το συγκεκριμένο ακίνητο πέρασε στο κράτος, το οποίο δίκην καταπατητή το εκχώρησε στο ΤΑΙΠΕΔ , το οποίο επίσης με τη σειρά του, ως ένας … «έντιμος» καταπατητής το έχει ήδη βγάλει στο σφυρί.
Να σημειωθεί, πως για την αναβίωση του συγκεκριμένου κτιρίου όπου στεγαζόταν η παλιά εμπορική σχολή της Πάτρας, και το οποίο έχει εξαιρετικά αρχιτεκτονικά στοιχεία – σήμερα εκεί βρίσκονται τα γραφεία της ΕΛΜΕ Αχαΐας, έχει βρεθεί ιδιώτης ο οποίος προσφέρεται να κάνει δωρεά όλο το ποσό που απαιτείται.
Στα όσα δεν χωρά ο ανθρώπινος νους και η περίπτωση καταπάτησης από ιδιώτη Δημοτικής έκτασης τριών στρεμμάτων ακριβώς κάτω από το κόμβο του νέου λιμανιού.

Από τις εργασίες για τη διαμόρφωση του νέου λιμανιού σε συνδυασμό με τις εργασίες για την κατασκευή του κόμβου, υποχώρησε ένα μεγάλο μέρος της θάλασσας και σε συνδυασμό με προσχώσεις και επιχωματώσεις δημιουργήθηκε μια έκταση στεριάς 3 και πλέον στρεμμάτων. Εκεί ένα μαγικό χέρι πήγε και φύτεψε δεκάδες ελιές, με αποτέλεσμα η Πάτρα να διεκδικεί τα πρωτεία στη δημιουργία του πρώτου θαλάσσιου …ελαιώνα. Παρά το γεγονός , ότι από τις αεροφωτογραφίες αλλά και όλους όσους διαθέτουν ελάχιστη μνήμη η έκταση αυτή ήταν θάλασσα, ο ιδιώτης που φύτεψε και διαμόρφωσε τον ελαιώνα την διεκδικεί και μάλιστα έχει προσφύγει στα δικαστήρια.
Η αμαρτία της Παναγοπούλας
Ξεχωριστή ενότητα στον μαγικό κόσμο των καταπατήσεων με θύμα το Δήμο της Πάτρας και θύτη τον καταπατητή ελληνικό δημόσιο, κατέχει έκθεση φιλέτο 20 στρεμμάτων στην περιοχή της Παναγοπούλας η οποία βρίσκεται φάτσα στη θάλασσα. Παρόλο που από όλα τα στοιχεία προκύπτει πως η έκταση ανήκει στο Δήμο της Πάτρας – προϊόν δωρεάς- το ελληνικό δημόσιο και η γραφειοκρατία για περισσότερο από δέκα χρόνια έχουν κάνει το θαύμα τους και η υπόθεση καρκινοβατεί, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος να χάσει η πόλη ένα μοναδικό περιουσιακό στοιχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου