Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Ξεκίνησαν για Αθήνα και οι αγρότες της Αχαγιάς - Αναχώρησε δεύτερη ομάδα απο το Αίγιο - 40 λεωφορεία και δεκάδες Ι.Χ.από Δυτική Ελλάδα


Νεότερη Ενημέρωση 10.28'

Αυτή την ώρα αναχωρούν για Αθήνα και οι αγρότες της Κάτω Αχαγιάς , ενω πριν λίγο για τον Ισθμό, προκειμένου  να ενωθούν με συναδέλγους τους που είχαν φύγει νωρίς το πρωϊ, αναχώρησε και δέυτερη ομάδα αγροτών απο το Αίγιο.

Νέοτερη ενημέρωση 08.15'

Καθ’ οδόν για Κόρινθο, όπου θα ενωθούν με αγρότες από την υπόλοιπη Πελοπόννησο βρίσκονται τα πρώτα λεωφορεία από την Αιγιάλεια ενώ το δεύτερο κύμα αγροτών από την περιοχή του Αιγίου θα αναχωρήσει στις 10.00 το πρωί. Στις 10.00 το πρωί θα αναχωρήσουν και 4 λεωφορεία και περισσότερα από 25 Ι.Χ. από το μπλόκο των αγροτών στην Κάτω Αχαγιά σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στους patrastimes το μέλος της Συντονιστικής επιτροπής Χ. Μπεκίρης.

Από το Αίγιο συνολικά θα αναχωρήσουν 4 λεωφορεία και 10 Ι.Χ. 

Απο το Κεφαλόβρυσο

Σύμφωνα με τη συντονιστική στην Αθήνα θα μεταβούν περισσότεροι απο 2000 αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας οι οποιοι θα ξεκινήσουν με λεωφορεία στις 10.00 το πρωϊ. Λόγω της συμμετοχής στο Παναγροτικό Συλλαλητήριο , ο δρόμος στο ύψος του Μπλόκου στον Κόμβο Κεφαλόβρυσου, θα δοθεί στην κυκλοφορία, γύρω στις 10:30 πμ., αμέσως μετά την αποχώρηση των αγροτών για την Αθήνα.

Πρώτη ενημέρωση 06.46'

5 λεωφορεία και δεκάδες Ι.Χ. από την Κάτω Αχαγιά,  4 λεωφορεία και δεκάδες αγροτικά αυτοκίνητα από το Αίγιο, 15 λεωφορεία από τα μπλόκα της Ηλείας και 16 λεωφορεία από την Αιτωλοακαρνανία συνθέτουν σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία το κομβόι της διαμαρτυρίας των αγροτών από τη Δυτική Ελλάδα, οι οποίοι θα ξεκινήσουν σήμερα το πρωί για την πλατεία συντάγματος στην Αθήνα, όπου θα ενωθούν με τους αγρότες από 63 μπλόκα όλης της χώρας  και θα κατασκηνώσουν επί τρεις ημέρες στην πλατεία συντάγματος.

Να σημειωθεί πως η μετακίνηση των αγροτών δεν σηματοδοτεί και το άνοιγμα των δρόmων καθώς στην Αχαϊα οι συντονιστικές επιτροπές έχουν αποφασίσει να συνεχιστεί το περιοδικό κλείσιμο τόσο στον κόμβο της κάτω Αχαγιάς όσο και στο Αίγιο.

Στην υπόλοιπη χώρα

Μαζική αναμένεται να είναι  η κάθοδος προς την Αθήνα αγροτών από την Λάρισα οι οποίοι εντάσσονται στην δυναμική του μπλόκου της Νίκαιας. Σύμφωνα με τους διοργανωτές υπολογίζεται ότι θα αναχωρήσουν περί τα 35 με 40 λεωφορεία ξεκινώντας από τις 9.30 το πρωί μέχρι και τις 12 το μεσημέρι από χωριά του νομού ενώ επίσης θα μετακινηθούν προς Αθήνα και πολλά ΙΧ αυτοκίνητα. Το ραντεβού έχει δοθεί στην Ομόνοια όπου και θα υπάρξει προσυγκέντρωση ώστε όλοι εν συνεχεία να πάνε στο Σύνταγμα, εκεί όπου προβλέπεται να στηθούν σκηνές και ειδικές κατασκευές που θα φιλοξενήσουν τους αγρότες, για το διήμερο Παρασκευή- Σάββατο οπότε και ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα παραμείνουν στην Αθήνα.

Στο μεταξύ άνοιξανανοίγουν από τις 9.00 το βράδυ τα Τέμπη σύμφωνα με απόφαση των αγροτών του μπλόκου και θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι αύριο στις 12 το μεσημέρι προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση συναδέλφων τους αλλά και εκπροσώπων λοιπών κοινωνικών ομάδων που θέλουν να κατεβούν στην Αθήνα και να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας από την Κυβέρνηση και τα κόμματα να πάρουν θέση επί των τεκμηριωμένων προτάσεων που κατέθεσαν για ασφαλιστικό, φορολογικό και κόστος παραγωγής και συγκεκριμένη πρόσκληση του Πρωθυπουργού προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος. Όπως έχουν από την αρχή ξεκαθαρίσει πάντως, η έναρξη του διαλόγου αυτού δεν μπορεί να γίνει πριν την ολοκλήρωση των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Αθήνα

Νωρίτερα, οι αγρότες από το μπλόκο του Ισθμού στις 5.05 έκλεισαν και την παλαιά εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου στο Καλαμάκι και κράτησαν κλειστό το δρόμο ως τις 8.00 το βράδυ. Η κυκλοφορία από Κόρινθο προς Αθήνα κι αντίστροφα, διεξήχθη μέσω μικρής παράκαμψης μέσα από το χωριό Καλαμάκι Κορινθίας κι ως την είσοδο των Αγίων Θεοδώρων.

Εν τω μεταξύ έχουν αρχίσει και συγκεντρώνονται στον Ισθμό αγρότες από όλη την Πελοπόννησο κι ετοιμάζονται για την συντονισμένη κάθοδο τους στην Αθήνα, για το αυριανό παναγροτικό συλλαλητήριο.

Για το λιμάνι του Πειραιά ταξιδεύουν απόψε αγρότες από τα Χανιά και το Ρέθυμνο προκειμένου να συμμετάσχουν στο αυριανό συλλαλητήριο της Αθήνας με αίτημα την απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό καθώς και τη βελτίωση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Οι αγρότες άρχισαν να συγκεντρώνονται σταδιακά από τις 6 το απόγευμα στο λιμάνι της Σούδας από όπου και παρέλαβαν τα εισιτήρια τους για να επιβιβαστούν στο πλοίο της γραμμής. Στο χώρο του λιμανιού ύψωσαν τρία πανό και φώναζαν συνθήματα ζητώντας να αποσυρθεί το σχέδιο που έχει παρουσιαστεί για το ασφαλιστικό. Όπως δήλωσαν αγροτοσυνδικαλιστές στην Αθήνα από τα Χανιά ταξιδεύουν περίπου 300 αγρότες. Στο πλοίο της γραμμής επιβιβάστηκε και ένα αγροτικό αυτοκίνητο το οποίο μεταφέρει αγροτικά προϊόντα.

Οι αγρότες από το μπλόκο του Κλαδισού μετά την αποβίβαση τους από το πλοίο θα κατευθυνθούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με αγρότες άλλων περιοχών της χώρας και μετά θα φθάσουν στην πλατεία Συντάγματος. Οι αγρότες από το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια αμέσως μετά τον κατάπλου του πλοίου έχουν ραντεβού με αγρότες από άλλα μπλόκα στο Σύνταγμα.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για μπλόκο στα τρακτέρ

Αστυνομικές κλούβες και δυνάμεις των ΜΑΤ θα στηθούν στα διόδια Αφιδνών, Ελευσίνας, στο Παλατάκι Χαϊδαρίου, στον Άλιμο, στον Σταυρό Αγ. Παρασκευής, στον κόμβο Κατεχάκη, στο λιμάνι του Πειραιά με τελευταίο ανάχωμα στις στήλες Ολυμπίου Διός, αρχές Λ. Συγγρού, ενόψει του αυριανού αγροτικού συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα.

Τα λεωφορεία και ημιφορτηγά με τα οποία θα έρθουν στην πρωτεύουσα οι αγρότες θα σταθμεύουν στη Λ. Αθηνών και σε χώρο του ταεκβοντο στο Φάληρο. Στελέχη του Λιμενικού Σώματος θα αποτρέπουν την επιβίβαση αγροτικών μηχανημάτων σε πλοία της γραμμής στα λιμάνια των νησιών και κυρίως από αυτά της Κρήτης, όπου αναμένεται η μετακίνηση αγροτών του νησιού προς την Αθήνα.

Κάποιοι εκπρόσωποι των αγροτών ζήτησαν την έγκριση για την μετακίνηση 80 τρακτέρ προς το Σύνταγμα και κάποιοι δύο τριών, ως μία συμβολική κίνηση, αιτήματα που δεν έγιναν δεκτά. Δεν αποκλείεται να τους επιτραπεί η «κατασκήνωση» στην Πλατεία Συντάγματος, όπως οι ίδιοι έχουν δηλώσει ως πρόθεση.

Η Τροχαία είναι η αρμόδια υπηρεσία για την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει την απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέως οχημάτων εντός πόλης αλλά όπως επισημαίνουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. κατ’ ουσίαν τα ΜΑΤ είναι αυτά που θα σηκώσουν το βάρος της επιχείρησης διότι η Τροχαία δεν μπορεί ως υπηρεσία να εμποδίσει την κάθοδο τρακτέρ.

Στην Αθήνα αναμένεται να βρεθούν, περίπου 20.000 αγρότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου