Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Τα καφενεία της Ηλείας πνέουν τα λοίσθια! (VIDEO)


Αργά και βασανιστικά οδηγούνται στην εξαφάνιση τα καφενεία στα μικρά χωριά της Ηλείας, αφού δέχονται συνεχώς αλλεπάλληλα πλήγματα από τα μέτρα που νομοθετούνται.

Η ερήμωση της υπαίθρου, το συρρικνωμένο εισόδημα αγροτών, μισθωτών και συνταξιούχων, έχουν επηρεάσει δραματικά την κατανάλωση στα καφενεία των χωριών της Ηλείας, ειδικά των πολύ μικρών οικισμών, όπου ζουν ως επί το πλείστον αγρότες και χαμηλοσυνταξιούχοι.

Με την ψήφιση του νέου νόμου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, οι ιδιοκτήτες καφενείων στα μικρά χωριά (κάτω των 2000 κατοίκων), εντάσσονται στη νέα κλίμακα που θεσπίστηκε για τους αγρότες από τον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και θα πληρώσουν τις ίδιες αυξήσεις.

Από το 2015 θα πληρώνουν 10% εισφορά (αυξημένη κατά 3%) και σταδιακά η εισφορά θα φτάσει ως το 2019 στο 20%. Την ίδια στιγμή, ο ΦΠΑ θα δώσει νέα ώθηση στην αύξηση των τιμών στα παρεχόμενα προϊόντα, με συνέπεια το κόστος λειτουργίας ενός καφενείου να αυξάνεται αντί να μειώνεται.

Όπως τονίζουν ιδιοκτήτες καφενείων αλλά και θαμώνες, οι «χρυσές» εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και πλέον έχουν εκλείψει ακόμα και τα κεράσματα και οι μεγάλες παραγγελίες. Ταυτόχρονα, οι επισκέψεις των ετεροδημοτών το Πάσχα ή το καλοκαίρι δεν συνεπάγονται άνοδο του τζίρου, αφού και οι κάτοικοι των αστικών κέντρων βιώνουν παρόμοια κατάσταση με το εισόδημά τους.

Στην Ηλεία των δεκάδων χωριών, ιδιαίτερα στα ολιγάριθμα και απομακρυσμένα, τα καφενεία διαγράφουν καθοδική πορεία, αφού η πελατεία μειώνεται, ενώ και η κατανάλωση είναι πλέον πολύ περιορισμένη και στα όρια του αναγκαίου.

Ο κ.Νίκος Έρχος, συνταξιούχος εφοριακός από το Καλλίκωμο, χαρακτηρίζει τραγελαφική την κατάσταση, επισημαίνοντας ότι με βαριά φορολογία και συνεχείς επιβαρύνσεις, δεν πρόκειται κανένας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και δεν θα διαμορφωθεί καμία προοπτική ανάπτυξης;.

«Κανένα καφενείο δεν βγάζει πάνω από 20 με 30 ευρώ τη μέρα. Πληρώνουν ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Το κράτος δεν κατανοεί πως όταν έχουμε 112 δις. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές, πώς θα πληρωθούν με νέες αυξήσεις; Επίσης το προσωπικό στις ΔΟΥ έχει μειωθεί στο ένα τρίτο και μετά λένε ότι δεν έχουμε φοροεισπρακτικό μηχανισμό».

Το αγροτικό εισόδημα ήταν ως τώρα η βασική πηγή υποστήριξης των καφενείων, όμως οι ασφαλιστικές επιβαρύνσεις δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. «Τα νέα μέτρα είναι τελειωτικά για τους αγρότες. Δεν υπάρχει προοπτική ανάπτυξης. Με τι χρήματα να πάμε μετά στο καφενείο; Αν πάμε θα πιούμε το πολύ έναν καφέ και θα φύγουμε», δηλώνει ο αγρότης Νίκος Πανταζής.

Η ερήμωση των καφενείων έχει και κοινωνική διάσταση, διότι ιστορικά είναι πρώιμες μορφές κοινωνικοποίησης των Ελλήνων και τόπος συζήτησης, ανταλλαγής απόψεων και συνέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού.

Πλέον, οι ιδιοκτήτες των μικρών καφενείων καλούνται να ανταποκριθούν σε έναν Γολγοθά, ο οποίος θα καταστήσει αναπόδραστο μονοπάτι το «λουκέτο» και την ανεργία. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου