Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

«Πνιγμένοι» στα σκουπίδια…οι κάτοικοι στο Καράτουλα


Ο κόμπος έφτασε στο χτένι… Έκαναν υπομονή τρεις μήνες, έξι μήνες, ένα χρόνο, αλλά τα σκουπίδια παραμένουν ακόμα εκεί, και καθημερινά, αυξάνονται και… πληθύνονται. 

Έχει περάσει ενάμιση χρόνος από την τελευταία φορά που είδαν απορριμματοφόρο στο Καράτουλα για να κάνει αποκομιδή. 

Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να «βγάλουν» τα σκουπίδια έξω από το χωριό, αλλά όταν φυσάει μαΐστρος – όπως λένε - το χωριό «πνίγεται» στην δυσοσμία.

   Το «μαρτύριο» των κατοίκων, σε όλο τα χωριά του Δήμου Πύργου ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2012 και έκτοτε δεν ήταν λίγες οι φορές που «πνίγονταν» στα σκουπίδια για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Με λύσεις «ασπιρίνη» τότε, τα χωριά καθαρίζονταν και μετά από λίγους μήνες, πάλι «μπλόκαρε» η μεταφορά και βρίσκονταν στο ίδιο σημείο. Ωστόσο, τα τελευταία δυο χρόνια η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Συνολικά 17 μήνες έχει να περάσει το απορριμματοφόρο από το Καράτουλα – εξηγεί ο πρόεδρος της Τ.Κ Γιώργος Τσατσαμπάς – μεταφέροντας την οργή, την αγανάκτηση και την ανησυχία των κατοίκων. «Μας είπαν από το Δημαρχείο να μεταφέρουμε τους κάδους έξω από το χωριό, λες και ήξεραν τι θα γίνει και ότι θα δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση. Τους μεταφέραμε λοιπόν σε δυο εξόδους αλλά το κακό έχει παραγίνει. Οι σωροί έχουν ξεπεράσει σε μήκος τα 200 μέτρα και στις δυο μεριές. Και το πιο ανησυχητικό είναι ότι, έχουν καεί αρκετές φορές. Κάποιοι νομίζουν ότι έτσι θα διώξουμε τα σκουπίδια αλλά δεν καταλάβουν ότι οι τοξίνες είναι πολύ πιο επικίνδυνες», εξηγεί ο κ.Τσατσαμπάς.

Τον τελευταίο καιρό, οι δυο δρόμοι έχουν σχεδόν κλείσει και η διέλευση των αγροτικών οχημάτων και τρακτέρ γίνεται με δυσκολία, με αποτέλεσμα το πρόβλημα, οι ακαθαρσίες και τα μικρόβια να «μεταφέρονται» και πιο μακριά από το σημείο των σκουπιδιών, και να φτάνουν μέσα στο χωριό και στα σπίτια των κατοίκων. Κι όσο προσεκτικοί κι αν είναι, έστω κι αν πλένουν καθημερινά τις αυλές κι αφήνουν τα παπούτσια έξω από το σπίτι, η δυσοσμία διαπερνά ακόμα και τα κλειστά παράθυρα. «…ότι ακαθαρσία υπάρχει εδώ, με τα αυτοκίνητα και τα τρακτέρ μεταφέρονται μέσα στο χωριό. Επίσης, υπάρχουν και άνθρωποι που περνούν με τα πόδια για να πάνε στα χωράφια τους. Έτσι, τα μεταφέρουν με τα παπούτσια στα σπίτια τους. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και ο κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων, τεράστιος», σημειώνει ο κ.Τσατσαμπάς, ο οποίος μάλιστα έχει ενημερώσει σχετικά και την Αστυνομία για τον αποκλεισμό των δρόμων.

«Θα έρχεται δυο φορές την εβδομάδα…»

Για το πρόβλημα είναι ενήμεροι και οι αρμόδιοι στον Δήμο Πύργου, οι οποίοι – όπως εξήγησε ο πρόεδρος τους χωριού – δίνουν μόνο υποσχέσεις που ποτέ δεν υλοποιούν. «Μας έχουν πει ότι θα τα μάζευαν δυο φορές την εβδομάδα. Τι δυο φορές την εβδομάδα; Έχουν να «πατήσουν» στο χωριό 17 μήνες. Και δε φτάνει μόνο αυτό. Δεν έχουν κάνει σωστή οριοθέτηση των κάδων, με αποτέλεσμα, κάποια από τα γύρω χωριά να μην έχουν καθόλου κάδους και να φέρουν τα σκουπίδια τους στο δικό μας χωριό. Ο κ.Δήμαρχος, όρισε αντιδημάρχους για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και όχι να κάνουν διαχωρισμούς και να μαζεύουν όποια χωριά θέλουν», καταλήγει ο κ.Τσατσαμπάς, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία των κατοίκων – ειδικά τώρα που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν – και καλεί τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου