Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

ΗΛΕΙΑ Ξεσηκωμός για τον Βέργα: «Θα θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές»


Εξοργισμένοι είναι οι κάτοικοι της Παλαιάς Μανωλάδας με την ολιγωρία των υπευθύνων στον καθαρισμό του ποταμού Βέργα που προκαλεί κατά καιρούς μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες και θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.



Χθες αρκετοί κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην Θέση Μπρινιά, την αγροτική περιοχή όπου με κάθε βροχή μετατρέπεται σε θάλασσα αφού ο Βέργας δεν εκβάλει στη Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου αλλά στις καλλιέργειες και τα σπίτια των κατοίκων της Παλαιάς Μανωλάδας και εξέφρασαν την οργή τους για την αδιαφορία της Περιφέρειας και του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης για το θέμα. Μάλιστα κάποιοι κάτοικοι σκέπτονται να κινηθούν νομικά «γιατί η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο».

Φόβοι για θύματα

Ο ποταμός Βέργας πηγάζει σε υψόμετρο 180 m και μετά από διαδρομή 160 km χύνεται στην λιμνοθάλασσα Κοτυχίου. Η λεκάνη απορροής του καλύπτει επιφάνεια 35 km2. Χαρακτηρίζεται για την έντονη χειμαρρική του δράση και προκαλεί συχνά πλημμύρες στην περιοχή. Οι Μανωλαδιώτες έχουν άσχημη εμπειρία από τον ποταμό με τελευταία αυτή του 2012 που το χωριό είχε πλημμυρίσει και από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα.

Τον καθάρισαν το 1970

Φωτογραφήσαμε τον ποταμό πάνω από τη γέφυρα και από τις ελάχιστες γνώσεις που έχουμε θα λέγαμε ότι το τμήμα του ποταμιού που βλέπαμε, πρέπει να έχει να καθαρισθεί πολλές δεκαετίες. «Από το 1970-71 έχει να καθαρισθεί ο Βέργας, δηλαδή από την εποχή που είχε γίνει η διάνοιξή του», μας λέει κάτοικος του χωριού ο οποίος ήταν ένας από τους χειριστές των μηχανημάτων που συμμετείχαν στην διάνοιξη του ποταμού στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

«Πέρυσι η Περιφέρεια είχε καθαρίσει ένα μεγάλο τμήμα του ποταμού περίπου 900 μέτρα σε συνεννόηση με το δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης», μας λέει η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μανωλάδας κ. Πόλυ Μπιτούνη, «αλλά ποτέ τις εκβολές του γιατί υπάρχουν και οι αντιρρήσεις για τα τμήματα που πρέπει να καθαρισθούν από τον φορέα διαχείρισης του υδροβιότοπου». Η κ. Μπιτούνη τονίζει επίσης ότι όταν πλημμυρίζει ο Βέργας τα νερά αγγίζουν την νέα γέφυρα που ενώνει την ΕΟ με την Παλαιά Μανωλάδα!

Αυτή τη στιγμή λοιπόν και με ορατό τον κίνδυνο ισχυρών βροχοπτώσεων, οι κάτοικοι του χωριού προσεύχονται στην εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών για να μην πλημμυρίσει το χωριό τους, σε περίπτωση ισχυρής καταιγίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου