Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Πύργος: Σωρεία προβλημάτων από την μη λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου


Στο «κενό» παραμένει από πέρυσι το καλοκαίρι το ζήτημα της λειτουργίας του Υποθηκοφυλακείου Πύργου, η μη λειτουργία του οποίου έχει προκαλέσει σωρεία προβλημάτων στους περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους της περιοχής, στους πολίτες που εξυπηρετούνταν για προσωπικές τους υποθέσεις από την συγκεκριμένη Υπηρεσία αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους που είναι αναγκασμένοι να εργάζονται σε μια Υπηρεσία «φάντασμα» καθώς δεν υπάρχει Υποθηκοφύλακας. Μάλιστα, με σκοπό να δοθεί επιτέλους λύση στο ζήτημα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας, προέβει πρόσφατα σε μηνυτήριες αναφορές που κατέθεσε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ζητώντας να διερευνηθεί η υπόθεση αλλά και να αποκατασταθεί η λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου ενώ για το ίδιο πρόβλημα τις σοβαρές συνέπειες επισημαίνει και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηλείας καλώντας το Κράτος να δώσει ένα τέλος στην απαράδεκτη για τους πολίτες και επαγγελματίες κατάσταση.

Η μη λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου που ξεκίνησε από τον περασμένο Ιούνιο – ένα χρόνο περίπου πριν – έχει δημιουργήσει σωρεία αντιδράσεων σε επαγγελματίες και πολίτες, οι οποίοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από την Υπηρεσία, εξαιτίας της έλλειψης Υποθηκοφύλακα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, παρά το γεγονός ότι ψηφίσθηκε νόμος ο οποίος επιχείρησε να τροποποιήσει το παλιό και αναχρονιστικό πλαίσιο που ίσχυε από την δεκαετία του 1950, όσον αφορά στη λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων και που έδινε την δυνατότητα απεμπλοκής από την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί, «δυστυχώς στην συνέχεια υπήρξε η άρνηση της συμβολαιογράφου, που έχει ορισθεί ως αναπληρώτρια Υποθηκοφύλακας, να χρησιμοποιήσει το νέο αυτό νομοθετικό πλαίσιο και να υποβάλλει την παραίτησή της, εφόσον δεν δέχεται να ασκήσει τα συγκεκριμένα καθήκοντα» προκειμένου να καταστεί δυνατή η αντικατάστασή της.

«Αναγκαστήκαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα να απευθυνθούμε με μηνυτήρια αναφορά μας εκ νέου στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητώντας να διερευνήσει ποιοι είναι εκείνοι που με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους έχουν συντελέσει ώστε να βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση ένα χρόνο μετά, απευθυνθήκαμε για το ίδιο θέμα εκ νέου στον υπουργό Δικαιοσύνης ζητώντας η Πολιτεία επιτέλους να επιβάλλει τον νόμο στην προκειμένη περίπτωση και να αποκαταστήσει την λειτουργία αυτής της Υπηρεσίας και τέλος απευθυνθήκαμε στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ζητώντας να παρέμβει και να ασκήσει τα καθήκοντά του στο πλαίσιο που σχετίζονται με το συγκεκριμένο ζήτημα προκειμένου να υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη που θα μας βγάλει από αυτό τον φαύλο κύκλο», ανέφερε ο κ. Δημητρουλόπουλος.

Από την άλλη το σοβαρό πρόβλημα και τις συνέπειες που αυτό έχει προκαλέσει επεσήμανε από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηλείας, Βασίλης Κανελλόπουλος, ο οποίος σχολίασε το γεγονός πως το Υποθηκοφυλάκειο του Πύργου αυτή τη στιγμή είναι ανημέρωτο όσον αφορά το Κτηματολόγιο του Πύργου. «Ακόμα και να λειτουργήσει το Υποθηκοφυλάκειο θα υπάρξει μεγάλος φόρτος εργασίας για να ενημερωθούν οι μερίδες από τις μεταβιβάσεις τις πιθανές που θα έχουν γίνει σε αυτό το χρονικό διάστημα. Άρα θα καθυστερήσουμε πάρα πολύ και είναι αδιανόητο για εμάς τους μηχανικούς», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κανελλόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου