Τρίτη 12 Απριλίου 2016

«Ψίχουλα» για την προστασία των δασών μας


Χωρίς τα απαιτούμενα χρήματα για την ολοκληρωμένη παρέμβαση στη συντήρηση του αντιπυρικού δικτύου, θα εργαστούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα δασαρχεία της Ηλείας, προκειμένου να προλάβουν τη φετινή αντιπυρική περίοδο, που ξεκινά σε λίγο διάστημα. Αν και οι πυρκαγιές έχουν ήδη ξεκινήσει σε δασικές εκτάσεις και απειλούν παρθένα δάση, όπως στην περιοχή της Αλφειούσας πριν λίγες ημέρες. Οι υψηλές θερμοκρασίες αυτής της εποχής αλλά και οι βροχές του προηγούμενου διαστήματος που είχαν ως αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί φυσική βλάστηση μέσα στα δάση, αποδεικνύουν, όπως αναφέρεται, πως αυτό το καλοκαίρι θα είναι «θερμό» και από άποψης επικινδυνότητας.

Με σκοπό να προληφθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι πυρκαγιές και αυτές να αντιμετωπισθούν έγκαιρα χωρίς περαιτέρω συνέπειες, η Διεύθυνση Δασών Ηλείας, σε συνεργασία με τα τρία Δασαρχεία της Ηλείας, έχουν ήδη ετοιμάσει το πρόγραμμα των έργων και των εργασιών που πρέπει να γίνουν τη φετινή χρονιά πάνω στη γενικότερη συντήρηση του αντιπυρικού δικτύου της περιοχής της Ηλείας, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος των πυρκαγιών μέσα σε δασικές κυρίως εκτάσεις.

Ωστόσο, τα χρήματα που απαιτούνται για τις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν, αγγίζουν το 1,5 εκατ. ευρώ (και για τα τρία δασαρχεία), ένα ποσό που, όπως εκτιμάται, είναι δύσκολο να καλυφθεί από το Πράσινο Ταμείο και τις Δημόσιες Επενδύσεις.

«Έχουμε συντάξει ένα πρόγραμμα έργων και εργασιών και ειδικά για την αντιπυρική περίοδο, έχουμε ζητήσει με βάση τον προϋπολογισμό μας και σε συνεργασία με τα τρία δασαρχεία περίπου 1,5 εκατ. ευρώ για όλες τις εργασίες που άπτονται της αντιπυρικής προστασίας, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι για την προσεχή περίοδο. Μακάρι να μας διέθεταν όλα αυτά τα χρήματα, αλλά υπολογίζουμε το ποσό να είναι γύρω στις 250 χιλ. ευρώ που θα κατανεμηθεί για όλο τον Νομό. Θεωρώ πως είναι ελάχιστα χρήματα, αλλά ελπίζουμε πως θα μπορέσουμε και σε συνεργασία με τους δήμους που βοηθούν με τη σειρά τους στο υπάρχον αντιπυρικό δίκτυο, να κάνουμε μια κατανομή του αγροτοδασικού δικτύου το οποίο είναι πολύ μεγάλο, καθώς ο Νομός Ηλείας, είναι ένα μωσαϊκό από δάση, αγροτικές εκτάσεις, λιβαδικές κλπ», αναφέρει σε δηλώσεις του για το θέμα ο Διευθυντής Δασών, Παναγιώτης Κορισσιάνος.

«Θερμό» καλοκαίρι

Ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, από την πλευρά του, ανέφερε πως το δασαρχείο του Πύργου αυτή τη στιγμή έχει ήδη υποβάλλει, το πρόγραμμα έργων και εργασιών συντήρησης αντιπυρικού δικτύου και παράλληλα έχουν ζητηθεί πρόσθετες δαπάνες που αφορούν τη δημιουργία στεγασμένων αντιπυρικών λωρίδων εκατέρωθεν των κεντρικών δρόμων και την κατασκευή δύο ακόμα υδατοδεξαμενών σε περιοχές που υπάρχουν ανάγκες, όπως στην περιοχή του Δήμου Πύργου και στην περιοχή Αρχαίας Ολυμπίας.

Παράλληλα, αποκάλυψε πως τη φετινή χρονιά προβλέπεται ένα «θερμό» καλοκαίρι όσον αφορά τη μεγάλη βλάστηση που έχει αναγεννηθεί, αλλά και την επικινδυνότητα που δημιουργεί μια τέτοια κατάσταση.

«Η αλήθεια είναι πως φέτος είχαμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο, χαμηλές θερμοκρασίες τον Μάρτιο με πολλές βροχές και αρχίζουμε πάλι υψηλές θερμοκρασίες τον Απρίλιο. Στοιχεία τα οποία δείχνουν πως θα έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι και από άποψη βλάστησης και επικινδυνότητας. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έλθουν τα χρήματα προκειμένου να μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε τα έργα και να βάλουμε μηχανήματα προκειμένου να συντηρήσουμε το δασικό οδικό δίκτυο. Πιστεύω και φαντάζομαι πως το υπουργείο θα καταλάβει ότι οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες που πρέπει να ξεκινήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και ότι έχει σχέση με την αντιπυρική προστασία», επεσήμανε ο κ. Λάττας.

Πρόταση για μελέτη ανάλυσης απειλής από πυρκαγιά

Ο Διευθυντής Δασών, Παναγιώτης Κορισσιάνος, μιλώντας  για τα σχέδια της Διεύθυνσης Δασών ως προς την αντιμετώπιση και κυρίως την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, ανέφερε πως ο ίδιος έχει προτείνει την εκπόνηση μιας πιλοτικής μελέτης η οποία θα αναλύει την απειλή από πυρκαγιά. Αυτό, θα είναι μια διαδικασία που, όπως τόνισε ο κ. Κορισσιάνος, θα βοηθήσει σημαντικά τις δασικές υπηρεσίες, να γνωρίζουν τις περιοχές εκείνες που εξαιτίας της ανεπτυγμένης βλάστησης είναι πιο επικίνδυνες και εκεί να δίδει προτεραιότητα στις επεμβάσεις αντιπυρικής προστασίας.

«Θέλουμε να κάνουμε μια καλύτερη οργάνωση, έναν καλύτερο εκσυγχρονισμό στα θέματα της αντιπυρικής προστασίας που έχει να κάνει με άλλα μοντέλα πρόβλεψης και πιο εξειδικευμένες παρατηρήσεις. Είχα κάνει πρόταση να εκπονηθεί μελέτη που έχει να κάνει με την ανάλυση της απειλής από πυρκαγιά με τη χαρτογράφηση της βλάστησης, έτσι ώστε να γνωρίζουμε ποια είναι τα πιο ευαίσθητα σημεία της περιοχής μας. Είναι μια προχωρημένη διαδικασία η οποία θα χρειασθεί περίπου 60 χιλ. ευρώ προκειμένου να γίνει μια πιλοτική μελέτη, ώστε να δώσουμε ένα νέο άλμα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Να μην μείνουμε μόνο στις συντηρήσεις, αλλά να βάλουμε ένα λιθαράκι ακόμα για να μπορούμε σαν κοινωνία να εξελισσόμαστε και να μην είμαστε στάσιμοι», τόνισε ο κ. Κορισσιάνος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου