Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

ΗΛΕΙΑ : Κρέμεται από μια κλωστή ο ΤΟΕΒ Σαβαλίων


Σε αδιέξοδο έχει περιέλθει πλέον ο ΤΟΕΒ Σαβαλίων και το Διοικητικό Συμβούλιο ετοιμάζεται να λάβει δραστικά μέτρα, ακόμη και με αφαίρεση υδροληψιών, προκειμένου να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις, πριν βρεθεί στον ‘αέρα’ η αρδευτική περίοδος.

Οι οφειλές που έχουν οι αρδευτές προς τον ΤΟΕΒ ανέρχονται σε 1.700.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί ο Οργανισμός και η λειτουργία του κρέμεται πλέον σε μία κλωστή.

Ο ΤΟΕΒ βρίσκεται «όμηρος» όχι μόνο των αρδευτών που δεν καταβάλλουν τις οφειλές τους, αλλά και «όμηρος» της ΔΕΗ που απειλεί να διακόψει την ηλεκτροδότηση στα αντλιοστάσια εάν δεν καταβληθούν οι οφειλές.

400.000 ευρώ στη ΔΕΗ

Ήδη η οφειλή ανέρχεται στις 400.000 ευρώ και το ποσό θεωρείται δυσθεώρητο με δεδομένο ότι ο ΤΟΕΒ δεν εισπράττει από πουθενά. Η αρχική οφειλή ανερχόταν σε 800.000 ευρώ, τα μισά χρήματα δόθηκαν και έχει απομείνει η μισή οφειλή, η οποία ωστόσο αναμένεται να εκτοξευθεί και να διπλασιαστεί, καθώς το αρδευτικό δίκτυο τέθηκε πολύ νωρίς σε λειτουργία φέτος και οι ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Παράλληλα, εκκρεμεί οφειλή του ΤΟΕΒ προς τον ΓΟΕΒ που ανέρχεται σε 850.000 ευρώ.

Καταρρέει το δίκτυο

Πέραν των παραπάνω όμως, ο Οργανισμός βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπος με πολλά έξοδα, αφού οι ζημιές στο δίκτυο έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Όπως ανέφερε στην εφημερίδα ‘Πατρίς’ ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος, το δίκτυο που έχει ‘ηλικία’ τουλάχιστον 50 ετών βρίσκεται υπό κατάρρευση και σε καθημερινή βάση δημιουργούνται τουλάχιστον πέντε ζημιές που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα ο Οργανισμός με το συνεργείο του, προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία και να μην μείνουν οι καλλιέργειες χωρίς νερό.

«Φέτος αναγκαστήκαμε να ενισχύσουμε με δύο ακόμη άτομα το συνεργείο που έχουμε για τις ζημιές και σε καθημερινή βάση ασχολείται μόνο με ζημιές, τίποτα άλλο» ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος και παραδέχτηκε ότι: «Το δίκτυο λειτουργεί οριακά».

Όποιος δεν πληρώσει χάνει την υδροληψία

Κατά συνέπεια ο Οργανισμός δεν έχει άλλο τρόπο από το να πιέσει τους αρδευτές να καταβάλλουν τις οφειλές τους, εάν θέλουν και οι ίδιοι να έχουν νερό.

«Εντός των ημερών θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΟΕΒ και θα πάρουμε απόφαση να αφαιρέσουμε τις υδροληψίες από όσους δεν έχουν πληρώσει. Δυστυχώς το 60% των αρδευτών και πληρώνει και θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν όλοι ότι πρέπει να πληρώσουν» γνωστοποίησε ο κ. Γιαννόπουλος και τόνισε: «Παρά τις εκκλήσεις μας, ακόμη και τις προσφυγές μας στη Δικαιοσύνη, εξακολουθεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός να μην πληρώνει. Καταλαβαίνουμε τα οικονομικά προβλήματα, αλλά και εμείς πρέπει να λειτουργήσουμε. Άλλωστε δεν είναι τόσο μεγάλο το ποσό. Εάν δεν πληρώσουν δεν θα βγει πέρα το καλοκαίρι. Ας το καταλάβουν και ας ανταποκριθούν».

Άλλωστε, ο κ. Γιαννόπουλος εξηγεί ότι σε περίπτωση που κάποιος πάψει να αρδεύεται από το δίκτυο του ΤΟΕΒ και προχωρήσει σε δίκη του γεώτρηση, τότε κόστος θα είναι πολύ μεγάλο, κατά συνέπεια δεν αποτελεί συμφέρουσα λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου