Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Πύργος: «Πάγωσε» η αγορά από το λουκέτο στο υποθηκοφυλακείο


Κλειστό θα βρει, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υποθηκοφυλακείο Πύργου η νέα χρονιά, καθώς όπως φαίνεται, κανένας ουσιαστικός σχεδιασμός για την επίλυση του προβλήματος από το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα. Παρά το γεγονός πως το προηγούμενο διάστημα είχε κατατεθεί νομοσχέδιο που είχε λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις ακόμα και των θεσμών και που προέβλεπε την άμεση επαναλειτουργία του ως έμμισθο Υποθηκοφυλακείο, αυτό το νομοσχέδιο «πετάχτηκε» στον κάλαθο των αχρήστων, με την Πολιτεία να αφήνει για ακόμα μια φορά στο «κενό» εκατοντάδες επαγγελματικούς κλάδους και πολίτες της περιοχής, που αδυνατούν να προβούν σε οποιαδήποτε αγορά ή συμβολαιογραφική πράξη.
Σοβαρότατες συνέπειες

Από την άλλη η απόφαση καταβολής βοηθήματος 1.000 ευρώ στους πέντε υπαλλήλους του υποθηκοφυλακείου Πύργου, που δημοσιεύθηκε προχθές στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αποκαλύπτει τη μικρότερη, όπως επισημαίνεται, συνέπεια μιας ιστορίας που ταλαιπωρεί την πρωτεύουσα της Ηλείας εδώ και ενάμισι χρόνο που το υποθηκοφυλακείο της πόλης παραμένει κλειστό.

«Έχει βαλτώσει η τοπική αγορά. Δεν έχει γίνει ούτε ένα συμβόλαιο για ενάμιση χρόνο, καμία αποδοχή κληρονομιάς ή γονική παροχή. Έχουν παγώσει οι εκταμιεύσεις δανείων, καθώς δεν μπορεί να γίνει προσημείωση υποθήκης. Οι έμποροι και οι επιχειρηματίες που έχουν ανάγκη τα δάνεια έχουν μπλοκαριστεί. Επίσης, πολλοί επιχειρηματίες δεν μπόρεσαν να υποβάλουν προτάσεις για προγράμματα Leader και ΕΣΠΑ, καθώς χρειάζεται πιστοποιητικό από το υποθηκοφυλακείο», αναφέρει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, που ήδη έχει κινητοποιηθεί, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα.

Δεν δημοπρατούνται έργα

Μια απρόβλεπτη συνέπεια εξαιτίας της μη λειτουργίας του Υποθηκοφυλακείου Πύργου, είναι η αδυναμία δημοπράτησης ενός σημαντικού έργου για την κατασκευή της παράκαμψης της κοινότητας Αγίου Ιωάννη, που θα εξυπηρετεί τα τουριστικά λεωφορεία από τον λιμένα Κατακόλου προς Αρχαία Ολυμπία. Η δημοπράτηση αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει καθώς είναι αδύνατον να υλοποιηθούν οι απαλλοτριώσεις με κλειστό το Υποθηκοφυλακείο Πύργου. Το παραπάνω είχε πρόσφατα θίξει και ο επικεφαλής της παράταξης «Όραμα Δημιουργίας» του δήμου Πύργου, Γιάννης Αργυρόπουλος, στο δημοτικό συμβούλιο, ζητώντας από το Σώμα να εκδοθεί ψήφισμα που θα ζητά την άμεση επίλυση του θέματος από το αρμόδιο υπουργείο.

Στην Αθήνα και πάλι ο Δικηγορικός Σύλλογος

Την επόμενη εβδομάδα μάλιστα, με σκοπό να ασκήσει πιέσεις για ακόμα μια φορά, θα βρεθεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας, με επικεφαλής τον πρόεδρο, Δημήτρη Δημητρουλόπουλο. Οι Δικηγόροι της Ηλείας, από την πρώτη στιγμή που το Υποθηκοφυλακείο Πύργου έπαψε να λειτουργεί, έχουν κινητοποιηθεί, ασκώντας διαρκείς πιέσεις στο αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο μέχρι σήμερα φέρεται να κωφεύει.

«Η πολιτεία δεν έχει ανταποκριθεί ώστε να λύσει το πρόβλημα και παρότι είχε κατατεθεί το νομοσχέδιο το οποίο μας είχε υποσχεθεί ο προηγούμενος υπουργός Δικαιοσύνης, εν τούτοις την τελευταία στιγμή αποσύρθηκε, χωρίς να διευκρινισθεί ο λόγος για τον οποίο έγινε αυτό. Από τότε και μετά δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Το υπουργείο έχει πει πως μελετά το θέμα ξανά από μηδενική βάση και ακόμα δεν έχει γνωστοποιήσει ποιες θα είναι οι προθέσεις του. Υπάρχουν κάποιες ασαφείς διακηρύξεις ότι θα συνδυασθεί με την κτηματολόγηση της Χώρας, επί του παρόντος όμως δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο σχέδιο και πολύ περισσότερο δεν υπάρχει νομοσχέδιο. Άρα η εκκρεμότητα αυτή αναμένεται ότι θα παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα», εξηγεί ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Δημήτρης Δημητρουλόπουλος.

Απλήρωτοι οι υπάλληλοι

Παρά τον «μποναμά» που επέλεξε να δώσει η Πολιτεία με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας και Οικονομικών, ύψους 1000 ευρώ σε κάθε έναν από τους υπαλλήλους του Υποθηκοφυλακείου Πύργου, που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και ενάμιση χρόνο, η κατάσταση δεν φαίνεται να εξομαλύνεται. Και αυτό γιατί, τα χρήματα που χρωστά το δημόσιο στους εργαζόμενους του Υποθηκοφυλακείου, οι περισσότεροι από τους οποίους από τον Ιούνιο του 2016 έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, είναι πολύ περισσότερα.

Η μη πληρωμή των υπαλλήλων, έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στους ίδιους και τις οικογένειές τους, που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, ενώ και αυτά τα Χριστούγεννα παραμένουν στο περιθώριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου