Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

«Ακροβατούν» τα φαρμακεία της Δυτικής Ελλάδας


Η περιοχή, μετά την Πελοπόννησο, παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση σε αριθμό φαρμακείων 

Μείωση 1% σημείωσε ο αριθμός των φαρμακείων στη χώρα το 2015 σε σύγκριση με το 2014, καθώς λειτούργησαν 10.380 φαρμακεία, εκ των οποίων τα 3.739 φαρμακεία (ποσοστό 36%) βρίσκονται στην Αττική.

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στην Πελοπόννησο (8%) και στη Δυτική Ελλάδα (6%), ενώ αύξηση παρατηρήθηκε στην Κρήτη (3%), στη Δυτική Μακεδονία (2%), στο Βόρειο Αιγαίο (1%) και στα Ιόνια Νησιά (1%).

Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, ανά 10.000 κατοίκους της χώρας αντιστοιχούν 9,5 φαρμακεία. Το ποσοστό αυτό πέφτει στο 9,2 στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας το 2015, από 9,9 που ήταν το 2014.

Οι περιφέρειες με τη μεγαλύτερη πυκνότητα σε φαρμακεία ως προς τον πληθυσμό τους είναι η Θεσσαλία (10,9), η Κεντρική Μακεδονία (10,3) και η Αττική (9,7), ενώ η μικρότερη πυκνότητα εμφανίζεται στη Στερεά Ελλάδα (8).

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η ΕΛΣΤΑΤ από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, πέρυσι εργάστηκαν στα φαρμακεία της χώρας 11.299 φαρμακοποιοί. Από αυτούς, 680 εργάστηκαν σε φαρμακεία της Δυτικής Ελλάδας.

Ο αγρινιώτης φαρμακοποιός Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, επισήμανε, επαληθεύοντας τα στοιχεία πως: «η αλήθεια είναι πως η μνημονιακή πολιτική αυτής της κυβέρνησης και των προηγούμενων έχουν πλήξει τα φαρμακεία. Υπάρχει μείωση των φαρμακείων κατά 1% και σε κάποιες περιοχές κατά 8%, όπως στην Πελοπόννησο. Αυτό γίνεται διότι έχει μειωθεί πολύ το περιθώριο κέρδους των φαρμάκων που διακινούνται στα φαρμακεία, όπως επίσης και η αγοραστική δύναμη του κοινού. Επιπλέον, η αλλαγή του ωραρίου σε διευρυμένο, δυσκολεύει τους φαρμακοποιούς να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και κυρίως στις απαιτήσεις, οπότε τους οδηγεί σε λουκέτο. Στη Δυτική Ελλάδα η μείωση των φαρμακείων κυμαίνεται στο 6% και όσο η κρίση βαθαίνει, τόσο θα μειώνονται, προς δυσκολία των ασθενών, ώστε να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, γιατί και το φαρμακείο δεν παύει να είναι πρωτοβάθμιο κέντρο περίθαλψης που εξυπηρετεί τον κόσμο. Τα ποσοστό αυτό αφορά φαρμακεία και αστικών κέντρων και περιφερειακά, διότι οι απομακρυσμένες περιοχές ερημώνουν σιγά – σιγά και τα λειτουργικά των φαρμακείων είναι πολλά και άρα δύσκολα θα ανταποκριθούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου