Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Πάτρα: Κινδυνεύουν ζωές καρκινοπαθών - Δεν υπάρχει μηχάνημα ακτινοθεραπείας στο ΠΠΝΠ - Ατελειωτες οι λίστες αναμονής


Στο Κέντρο Υγείας του Θεσπρωτικού πραγματοποιήθηκε προχθές έρανος μεταξύ των εργαζομένων. Συγκεντρώθηκαν συνολικά 24 ευρώ. 

Με τα χρήματα αυτά το προσωπικό αγόρασε γάζες από ιδιωτικό φαρμακείο ώστε να λειτουργήσει έστω και υποτυπωδώς ακόμη μια μέρα το Κέντρο. Σε μια περιοχή όπου ζουν 4.000 μόνιμοι κάτοικοι, οι οποίοι αυξάνονται τη θερινή περίοδο, το Κέντρο Υγείας προμηθεύεται εδώ και καιρό τα υλικά του με δωρεές εμποροβιοτεχνών και πολιτών...

Στα πρόθυρα διάλυσης
Το περιστατικό στο Θεσπρωτικό είναι μόνο ένα από όσα συμβαίνουν καθημερινά στη χώρα. Χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία παρουσίασε την «ακτινογραφία» ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας στα πρόθυρα της γενικής διάλυσης...

Με αποκαλυπτικά στοιχεία και παραδείγματα που σοκάρουν η ΠΟΕΔΗΝ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Η εικόνα σε 15 νοσοκομεία και εννέα Κέντρα Υγείας της χώρας, εικόνα που προέρχεται από τους ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτά υπό αντίξοες συνθήκες, είναι το λιγότερο ανησυχητική: Ελλείψεις προσωπικού που αγγίζουν ακόμη και το 60%, νοσοκομεία με κλειστές έως και έξι κλινικές, Κέντρα Υγείας σε περιοχές των 5.000 κατοίκων με μόλις δύο υπηρετούντες γιατρούς, παρουσία παιδιάτρου σε επαρχιακές πόλεις μία μόνο εβδομάδα τον μήνα.

 Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου οκτώ από τις 14 αίθουσες χειρουργείου παραμένουν κλειστές όπως και 10 από τις 20 κλίνες ΜΕΘ, στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου οφείλονται κανονικές άδειες στο προσωπικό από το 2013 ενώ χιλιάδες ρεπό παραμένουν χρωστούμενα.
Οι εργαζόμενοι προσπαθούν να ανταποκριθούν αγγίζοντας τα όρια της εξάντλησης ενώ δίνουν μια άνιση μάχη: Στο Ιπποκράτειο τα παλαιωμένα μηχανήματα προκαλούν καθημερινά προβλήματα στη λειτουργία του, στο γενικό Νοσοκομείο του Ρίο δεν υπάρχει μηχάνημα ακτινοθεραπείας με κίνδυνο της ζωής των καρκινοπαθών που περιμένουν σε ατελείωτες λίστες.

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να «καμουφλάρει» την πραγματικότητα μέσω επικοινωνιακών τεχνασμάτων αναφέροντας ενδεικτικά ότι παρά τα πολυσυζητημένα εγκαίνια του νοσοκομείου της Σαντορίνης συνεχίζεται ακόμη η διακομιδή των εγκύων σε άλλα νοσοκομεία της χώρας...

ΑΤΤΙΚΗ
Υποστελέχωση μέχρι και 70%, μηχανήματα εκτός λειτουργίας

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ: Τραγικές ελλείψεις προσωπικού. Σε κάθε εφημερία εισάγονται 50 ασθενείς, το 80% με εισαγγελική παραγγελία. Μία νοσηλεύτρια κάνει βάρδια για 40 ασθενείς. Συχνά ασθενείς επιτίθενται στο προσωπικό ή σε άλλους ασθενείς και έχουν προκληθεί τραυματισμοί. Κενές 595 οργανικές θέσεις στη νοσηλευτική υπηρεσία και 41 θέσεις γιατρών, σοβαρή υποστελέχωση σε όλες τις υπηρεσίες.

Γ.Ν. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ: 40% ακάλυπτες οργανικές θέσεις σε όλες τις υπηρεσίες. Οφείλονται δεκάδες ρεπό στο προσωπικό. Τραγικές ελλείψεις σε τραυματιοφορείς. Μεγάλες ελλείψεις σε εργαστηριακούς ιατρούς και γιατρούς του Χειρουργικού και Παθολογικού. Συγχωνεύσεις κλινικών ώστε να λάβει 5 ημέρες άδεια το προσωπικό το καλοκαίρι. Ο ένας εκ των δύο αξονικών τομογράφων εκτός λειτουργίας για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τα δύο ειδικά ακτινοσκοπικά μηχανήματα εκτός λειτουργίας. Οι ειδικές εξετάσεις γίνονται στον ιδιωτικό τομέα. Το ειδικό μηχάνημα E.R.C.P. (ενδοσκοπικές, γαστρεντερολογικές εξετάσεις) είναι παλαιού τύπου και χρειάζεται αντικατάσταση. Σοβαρές ελλείψεις υλικών.

ΘΡΙΑΣΙΟ: Η στελέχωση των Κλινικών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι κάτω των ορίων ασφαλείας. 50% ακάλυπτες οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Μεγάλη έλλειψη τραυματιοφορέων. Ελλείψεις υλικών λόγω υποχρηματοδότησης.

ΤΖΑΝΕΙΟ: 40% ακάλυπτες οι οργανικές θέσεις. Οφείλονται δεκάδες ρεπό στο προσωπικό. Ελλείψεις υλικών.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ: Ακάλυπτες το 50% των οργανικών θέσεων ειδικευμένων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και το 70% των διοικητικών. Απειλείται με κλείσιμο η Ορθοπεδική Κλινική, επειδή συνταξιοδοτούνται οι εναπομείναντες ορθοπεδικοί ιατροί. Εντατικοποίηση της εργασίας. Εργασιακή εξουθένωση.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: Ελλείψεις προσωπικού, 45% στη Νοσηλευτική Υπηρεσία. Το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων είναι 390, οι 240 από τις οποίες αφορούν νοσηλευτές. Πλημμελής συντήρηση των μηχανημάτων με αποτέλεσμα καθημερινά προβλήματα στη λειτουργία τους. Ο εξοπλισμός είναι παλαιωμένος και χρήζει άμεσης αντικατάστασης.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ: Μεγάλη υποστελέχωση σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων που αγγίζει το 60%, συγκεκριμένα στη Νοσηλευτική Υπηρεσία έχει 350 κενές οργανικές θέσεις από τις 650 του συνόλου. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι πολύ σύντομα μέσα στους επόμενους μήνες το Νοσοκομείο θα καταρρεύσει για οικονομικούς λόγους.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Χωρίς παιδίατρο τις 23 μέρες του μήνα. Κλειστές Εντατικές

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει στο Νοσοκομείο 210 εκατ. ευρώ. Δέκα στις 20 κλίνες Εντατικής Θεραπείας κλειστές. Οκτώ από τις 14 αίθουσες στο χειρουργείο κλειστές. Συνολικά 400 κενά μεταξύ των οποίων 135 γιατροί και 198 νοσηλευτικό προσωπικό. Το Νοσοκομείο χρωστά στους προμηθευτές 15 εκατ. ευρώ από τον Φεβρουάριο του 2016.

Γ.Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. 60% ακάλυπτες οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών. 23 ημέρες τον μήνα το Νοσοκομείο είναι ακάλυπτο από παιδίατρο (υπάρχει μόνο ένας). Πριν 1,5 χρόνο έκλεισε η Ορθοπεδική Κλινική. Υπηρετούν δύο αναισθησιολόγοι και ο ένας εντός των ημερών αποσπάται.

Γ.Ν. ΝΑΟΥΣΑΣ: 45% ακάλυπτες οργανικές θέσεις. Δεν λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος. Εκλεισε η Μαιευτική Κλινική λόγω έλλειψης ιατρών. Κλειστή 15 ημέρες τον μήνα η Παιδιατρική Κλινική λόγω ελλείψεων σε παιδιάτρους.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Λουκέτο σε τρεις Κλινικές, αρρυθμίες σε μια τέταρτη

Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ: Τραγικές ελλείψεις προσωπικού και ειδικευμένων ιατρών. Εκλεισε η Πνευμονολογική Κλινική. Εκλεισε η Δερματολογική Κλινική. Εκλεισε η ΩΡΛ. Υπολειτουργεί η Μαιευτική Κλινική (υπηρετούν μόνο δύο ιατροί).

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Δανείζονται υλικά, SOS καρκινοπαθών, ασθενοφόρα εκτός

Γ.Ν. ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Συχνές βλάβες του παλαιού αξονικού τομογράφου. Δανεικά ανταλλακτικά από άλλα νοσοκομεία. Δεν υπάρχει μαγνητικός τομογράφος. Οι πολίτες καταφεύγουν σε ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα. 40% ακάλυπτες οργανικές θέσεις. Πριν έναν χρόνο έκλεισε η Παιδιατρική Κλινική. Τον μισό μήνα είναι κλειστή σε εφημερίες η Ουρολογική Κλινική. Λόγω έλλειψης ειδικευόμενων ιατρών είναι αδύνατη η κάλυψη των Επειγόντων Περιστατικών. Οφείλονται εκατοντάδες ρεπό στο προσωπικό και κανονικές άδεις από το 2014.

Π.Γ.Ν. ΡΙΟΥ: Ελλειψη μηχανήματος Ακτινοθεραπείας με μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή των καρκινοπαθών, αφού οι λίστες αναμονής είναι μεγάλες.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΙΑΤΟΥ: Δεν υπάρχει καθόλου φύλαξη ούτε τεχνικός για τη συντήρηση του Κέντρου. Κίνδυνοι για το προσωπικό και τους ασθενείς από επισκέπτες με παραβατική συμπεριφορά. 80% ακάλυπτες οι οργανικές θέσεις.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕΜΕΑΣ: Εξυπηρετεί 5.000 κατοίκους και υπηρετούν μόλις δύο ιατροί και μία νοσηλεύτρια. Δεν υπάρχει ασθενοφόρο ούτε προσωπικό-πλήρωμα ασθενοφόρων. Δεν λειτουργεί Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό Εργαστήριο.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΚΟΥΡΑΣ: Τραγικές ελλείψεις προσωπικού. Υπηρετεί ένας ιατρός και μία νοσηλεύτρια. Ενα μόνο ασθενοφόρο που συνήθως είναι εκτός λειτουργίας. Δεν λειτουργεί Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό Εργαστήριο.

ΗΠΕΙΡΟΣ
Με έρανο μάζεψαν 24 ευρώ για να αγοράσουν γάζες από φαρμακείο

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΓΑΣ: Υποστελέχωση και απαξίωση παρότι κάθε χρόνο υποδέχεται χιλιάδες τουρίστες. Δεν λειτουργεί καθημερινά. Εφημερεύει μόνο τις μονές ημέρες του μήνα με έναν παθολόγο.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΝΑΛΑΚΙΟΥ: Υπηρετεί ένας παθολόγος, ο οποίος μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα βρίσκεται στο Κέντρο Υγείας. Τις υπόλοιπες μέρες καλύπτει το Νοσοκομείο Πρέβεζας. Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Εφημερεύει εκ περιτροπής με το Κέντρο Υγείας Πάργας.

ΣΥΒΟΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΔΙΚΑ: Περιφερειακά ιατρεία τα οποία είναι ανοιχτά μέχρι το μεσημέρι λόγω ελλείψεων προσωπικού.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΟΥ: Κτίριο «κουφάρι». Δεν κάνει εφημερίες. Κλείνει στις τρεις το μεσημέρι.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ: Σημαντικές ελλείψεις υλικών. Με δωρεές από τους εμποροβιοτέχνες και τους πολίτες προμηθεύεται υλικά. Συχνά γίνονται έρανοι μεταξύ του προσωπικού για την αγορά υγειονομικού υλικού. Προχθές συγκεντρώθηκαν 24 ευρώ από το προσωπικό και αγόρασαν γάζες από ιδιωτικό φαρμακείο.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ: Εφημερεύει μόνο τις μισές μέρες του μήνα λόγω έλλειψης ιατρών. Σημαντικές ελλείψεις υλικών. Προμηθεύεται υλικά από δωρεές.

ΝΗΣΙΑ
Οφείλονται άδειες από το 2013, νοσηλευτές σε ρόλο... γιατρών

Γ.Ν. ΖΑΚΥΝΘΟΥ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Οφείλονται 50 ? 100 ρεπό σε κάθε νοσηλευτή. Οφείλονται κανονικές άδειες από το έτος 2013. Συγχωνεύσεις Κλινικών. Η Ορθοπεδική και Χειρουργική Κλινική λειτουργεί με ενιαίο νοσηλευτικό προσωπικό επτά ατόμων. Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών δεν έχουν ιατρούς, η πρώτη επαφή των ασθενών γίνεται με νοσηλευτές. Μόνο δύο παιδίατροι. Μία νοσηλεύτρια απόγευμα-νύκτα για την Καρδιολογική Κλινική και τη Μονάδα Εμφραγμάτων. Δεν υπάρχει καθαριότητα σε 12.000 τ.μ. Δεν υπάρχει θυρωρός. Ελλείψεις υλικών λόγω υποχρηματοδότησης. Τα εργαστήρια του Νοσοκομείου λειτουργούν με μετακινημένο προσωπικό των Κέντρων Υγείας. Κάνουν «χρυσές δουλειές» τα ιδιωτικά «τουριστοϊατρεία».

Γ.Ν. ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ: Αύξηση της ζήτησης σε υπηρεσίες λόγω τουρισμού και προσφύγων. Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Οφείλονται 1.000 ρεπό στο προσωπικό. Η Ψυχιατρική Κλινική έμεινε με έναν ιατρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου